Management flota si masiniTransport si distributie

Google isi face serviciu de optimizare rute

Google isi face un serviciu de optimizare rute, unul nou nu ala vechi. Google avea un serviciu de optimizare rute, am avut si eu aici pe site o versiune a lui. Dar nu permitea optimizarea de rute decat pentru 7 masini sau ceva de genul. Nu mai tin minte pentru ca sunt multi ani de cand l-am folosit. Pentru cei care doriți sa citiți despre serviciul asta de optimizare rute de la Google o sa va las un link la finalul articolului. Acolo puteti gasi documentatia serviciului.

El face parte din Google Fleet Routing API. Si se pare ca cum nu mai are limitari, dar acum e pe bani. Vechiul serviciul era gratuit, dar nu prea era folosit datorita limitarilor pe care le avea.

Cand discutam de serviciu de optimizare rute discutam , de fapt de 3 chestii: partea de planificarea a rutelor, partea de executie a rutelor si urmarirea lor si partea de raportare. Serviciul de optimizare rute de la diversi furnizori ar putea sa le ofere pe toate 3 in acelasi pachet sau nu. Pentru a putea vedea executia si urmarirea rutelor trebuie sa conectezi planificarea la un serviciu de GPS. Unii furnizori fac asta in pachet altii nu, dar se pot conecata cu servicii de urmarire prin GPS. Din ce stiu eu Google face doar prima parte, aceea de planificare a rutelor.

Care sunt avantajele acestui serviciu de optimizare rute de la Google

Serviciul de optimizare rute de al Google are un avantaj major fata de ceilalti furnizori din piata. O sa-ti explic care e asta ca sa intelegi.

Saptamana trecuta eram la o conferinta si m-am intalnit acolo cu nste domni care aveau un serviciu de optimizare rute. Si le–am zis ca au facut si astia de la Google asa ceva si au dat din cap asa, dezprobabtor. Adica, ceva de genul: Google nu e specialist pe treaba asta. Si am detaliat cu ei si mi-au zis ca trebuie sa ai experienta sa faci asta ca nu poate oricine sa faca asta. Si ii intreb ce harti folosesc. Imi psun ca Here (adica hartile pe care l folesesc cam toti). Ii intreb cum fac optimizarea? O fac matematic, vectorial si dupa verifica rezultatele pe harta sau direct pe harta. SI s-au uitat lung la mine cand i-am intrebat asta. SI mi-au zis matematic, vectorial si dupa aia pun rezultatele pe harta. Adica asa cum fac marea majoritate!

Adica: ei optimizeaza rutele printr-un algoritm matematic dupa care pun reultatul pe harta. Asta insemana ca rezultatul optinut in urma optimizarii vectoriale matematice nu mai e modificat in functie de parametri hartii. El ramane asa si preia de acolo doar informatiile. Adica viteza medie pe fiecare tronson de drum si timpul mediu (uneori si kilometri). Aici e mare diferenta. Google poate face optimzarea asta avand deja bagate in algoritmul matematic de vectorizare datele reale de viteza medie si timp mediu. Adica mult mai reale decat altii.

De ce Google are date mult mai reale decat altii la serviciul de optimizare rute

Pentru ca Google are serviciul de navigatie, serviciu care e folosit de milioane de oameni. Asta inseamna ca el are vitezele medii de circulatie pe acel tronson de drum de acum 2 minute sau de acum 3 secunde. La fel si timpul. La ceilalti informatiile alea sunt vechi, de acum 2-3 luni, depinde cand a facut ultima oara masuratoarea. Ei nu nu pot face masuratori in timp real asa cum face Google pentru ca nu au serviciul de navigatie. Here, cand era parte a Nokia, putea face asta, dar nu o mai poate face acum.

Ce inseamna asta pentru tine? Inseamna ca Google va putea face o optimizare mult mai buna, cel putin teoretic, decat alti furnizori. Eu am facut asta, am vrut sa fac un astfel de serviciu acum mult timp si am analizat si ce face Google si cum poti face matematic. Diferentele atunci erau de 10-15% la nr de kilometri si timp intre optimizarea matematica si optimizarea facuta prin Google. Adica Google obtine rezultate cu 10-15% mai bune la nr de kilometri parcursi si la timp. Asta e avanatjaul unui serviciu de optimizare rute de la Gogle.

Datele astea le au Google sau Waze. Altii nu prea le au in timp real si e foarte greu sa le ia in timp real. Aveti aici linkul promis: https://cloud.google.com/optimization/docs

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

2 comentarii la „Google isi face serviciu de optimizare rute

  • Partea de data din asta este colosala. Tu vezi albume, harti date, Google Street View etc. Dar ce vezi tu e doar suprafata si usor de folosit. Dar mai e si partea de date din spatele asta. Iar asta o stie foarte bine Google. Ei au mii chiar milioane de date reale timp mediu/viteza medie pe fiecare tronson de drum care o sa le fereasca serviciul sa faca gresala de optimizarevectoriala. Si asta e mare avantaj fata de ceilalti.

    Răspunde
    • Cred ca stiam si eu asta, dar nu am vrut sa spun! 🤣 Ma intreb daca un programtor ar sti asta? Nu de alta, dar am dezvoltat ceva aplicatii si platforme pana acum. 🤣🤣

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *