Garatii piese auto

Am scris data trecuta un articol despre cum problemele cu piese auto si garantii piese auto va pot afecta sanatatea, timpul si banii (:) asta ca sa parafrazez o reclama de la tv).
Asa cum va spuneam si atunci lucrurile sunt complicate, mult mai complicate decat am incercat eu sa povestesc in articolul ala. Si pentru ca sunt un om practic, mai mult decat un teoretician am sa va povestesc cum am rezolvat o problema de garantie cu un furnizor.
De cele mai multe ori modul in care stii sa pui problema poate face diferenta intre succes si inssuces si de asemenea e important si ce parghii de negociere ai.
Piese auto – modul in care pui problema e important
Succesul in ceea ce am sa va povestesc a fost dat de modul cum am pus problema, iar ei int-un final am cedat. Acum mai multi ani, cumparasem mai multe masini de la un dealer auto (nu am sa dau nume pentru ca nu asta e important).
La una din masini, in perioada de garantie mi s-au defectat injectoarele (de fapt era prima dintr-un lung sir) si, bineinteles, ca am mers cu ea la service-ul autorizat pentru diagnoza si rezolvarea problemei. A venit raspunsul: “Trebuiesc inlocuite injectoarele pentru ca sau defetat. Doriti asta sau nu?”.
Ultima intrebare nu era una retorica asa cum era de asteptat ci era intrebarea care pregatea terenul ca sa-mi spuna ca de fapt nu le vor schimba pe garantie. Ceea ce au si facut, mi-au zis ca nu le pot schimba in garantie pentru ca s-au defectat din cauza motorinei, motorina care are o calitate slaba in Romania.
Ok, cine a avut probleme cu injectoarele stie povestea asta, cred ca mai toti o folosesc, bazandu-se oarecum pe un mit din piata care zice ca motorina din Romania e proasta calitativ.
Piese auto – cum se rezolva problema
Le-am zis ca nu e nici o problema sa schimbe injectoarele ca le platim, dar sa imi scrie in fisa de contatare sau pe factura, sau sa imi dea o hartie oficiala ca motivul pentru care refuza garantia si pentru care s-au stricat injectoarele este calitatea slaba a combustibilului.
Le-am spus ca folosind acea hartie de la ei vreau sa ma duc la furnizorul de combustibil si sa recuperez banii de la el.
Raspunsul lor a fost ca nu imi pot da o astfel de hartie. Le-am zis ca sunt 2 variante: ori le schimba in garantie si n-am nici o problema, ori le platesc, dar in cazul asta doar cu acea hartie de la ei.
Fara hartie nu pot accepta plata lor. Bineinteles ca au acceptat sa le schimbe in garantie neputand furniza o astfel de hartie.
De ce nu au putut sau nu au vrut sa faca asta?
O astfel de hartie necesita nu doar vorbe ci sustinerea ei cu niste teste pentru combustibil, teste care sa le sustina afirmatia, teste pe care ei nu le-au facut.
Fara un astfel de test, facut de un organism autorizat, nu poti sustine ca e prost sau bun combustibilul, iar furnizorul de combustibil sigur i-ar fi dat in judecata. Ulterior am aflat ca au fost alti dealeri auto care au facut astfel de teste pentru a oferi garantia si testele au iesit tot timpul bune pentru combustibil.
In astfel de situatii e ca la razboi: “care pe care”. De obicei nu conteaza numele brandului masinii, pentru ca marea majoritate incearca sa te “faca”, si de foarte multe ori reusesc, iar asta se intampla datorita faptului ca dumneavoastra nu sunteti specialisti in astfel de probleme si nu gasiti cea mai buna cale de a pune problema.
Dar, eu sunt aici si am ceva experienta asa ca va pot ajuta. 🙂
Daca ti-a placut acest articol o sa doresti sa-l citesti si pe urmatorul din seria asta: Masini, reparatii, garantii
Foarte utile articolele, chiar daca nu comentez la ele. Le citesc prin rss.
In primul rand trebuie facut un test de injectoare, de regula se masoara cantitatea de carburant eliberata pe retur. La un motor pana in 2000 de centimetri cubi, la pornirea testului, in 2 minute, un injector trebuie sa dea pe retur maxim 35-45 ml de motorina, normal trebuie sa dea cam 20. Daca da pana in limita asta, injectorul este bun si nu necesita inlocuire.
Dupa ce avem verdictul de injectoare defecte, extragem din rezervor o proba de carburant. Motorina trebuie sa fie curata, fara particule in suspensie sau fara urme de apa. Apoi trecem la urmatorul pas.
Cel mai simplu test e cel de greutate carburant. La o anumita temperatura de masurare, 1 litru de motorina trebuie sa aiba o anumita greutate. Daca se incadreaza in greutate, atunci motorina este declarata conforma si nu mai exista nici un motiv de a se refuza inlocuirea injectoarelor in garantie.
De asemenea, cand pica un singur injector, de regula e o problema de garantie, cand pica toate 4, atunci e o cauza comuna. Ce au in comun toate 4? Motorina, evident.
De regula, probleme cu injectoarele pe motiv de motorina proasta nu o au masinile de firma, care alimenteaza de la pompele statiilor cu distributie nationala (Petrom, Lukoil, OMV, Rompetrol, Mol, etc), ci persoanele fizice care alimenteaza din diverse locuri dubioase (tractor, Tir, vapor, etc), in recipiente murdare, introducand astfel apa si mizerii in rezervor. Sunt firme cu flote de sute de masini care schimba cel mult 1-2 injectoare la toata flota si utilizatori persoane fizice care au probleme cu toate injectoarele din prima si care dau imediat vina pe injectoarele proaste si pe motorina din Romania.