Implementare ERP (software pentru afaceri) – 2 conditii pentru succes
In articolul aceste o sa va prezint care sunt 2 conditii de succes in procesul d eimplementare ERP.
Sitemele software ERP, WMS, TMS, CRM (software pentru afaceri), au ajuns sa controleze mare parte din afaceri.
Sitemele sunt acum semiautomate, adica necesita aport uman pentru a indeplini sarcinile, dar tendinta este sa se automatizeze tot mai mult (sa scada aportul uman). Pe masura ce sa automatizeaza tot mai mult sistemele software pentru afaceri vor deveni si mai scumpe.
Probleme datorita procesului de implementare ERP
Problema, la momentul actual, cu aceste sisteme software pentru afaceri este ca, de foarte multe ori, chiar daca sistemele sunt bune, apar disfinctionalitati majore datorita implementarii solutiei. Pentru a avea suscces am gasit 2 elemente cheie care ar trebui sa-ti ridice semne de intrebare daca nu exista atunci cand decizi sa implemnetezi un astfel de software pentru afaceri.
Prima conditie
Prima conditie generala este ca tu (impreuna cu echipa) sa stii ce sa le ceri celor de la soft si sa ai capabilitatea interna de a gasi solutii implementabile in soft pentru problemele care vor aparea si pentru problemele actuale.
Chestiunea asta este critica pentru ca in soft se vor transfera capabilitatile oamenilor din echipa ta si cunostiintele lor. Un astfel de software de afaceri este reflectarea fidela a cunostiintelor si capabilitatilor oamenilor care l-au creat si implementat.
Cum iti dai seama daca ai astfel de capabilitati in firma? E relativ simplu: trebuie sa te uiti in spate si sa vezi daca tot ai carpit solutia pe care o ai acum si cu toate carpelile tot nu functioneaza cum trebuie, iar daca ai cazuri din astea e clar ca nu ai in organizatie oameni care sa stie cum sa faca lucrurile pe domeniul asta.trebuie sa retii ca procesul de implementare ERP este complex si trebuie facut de profesionisti.
A doua conditie
A doua conditie este ca cei de la firma de software sa poata implementa ceea ce le cere echipa ta si sa vina cu solutii destepte de rezolvare. De obicei asta se cam intampla pentru ca au suficient de multa experienta (sau asa ar trebui) in alte implementari.
In realitate lucrurile se intampla cam asa: in companii nu exista astfel de capabilitati, cei de soft vin si vad asta in perioadele de ofertare si audit si incearca cumva, pe parcursul implementarii, sa suplineasca ei aceasta lipsa de capabilitati.
E o carpeala pe care ei o faca ca sa finalizeze si sa iasa “cat de cat” treaba. In felul asta se finalizeaza, ei isi iau banii, clientul, adica tu, e multumit pe moment, dar in scurt timp vei deveni nemultumit pentru ca vor aparea cerinte suplimentare si in curand va incepe din nou “carpeala”.
Concluzie
Inainte de a te apuca sa faci pasul asta cu implementarea unei solutii software de afaceri (ERP, WMS, CRM, TMS, etc) ar fi bine sa te uiti in curte la tine un pic si sa evaluezi pe bune capabilitatilor oamenilor din echipa ta si abia apoi, cand esti convins ca exista acele capabilitati atunci sa dai drumul al implementare.
ATENTIE! Omul de la IT are multe capabilitati, dar nu te baza pe el, implementarea asta nu e un proiect IT, e un priect operational cu suport IT.
Succes! Daca ai nevoie de ajutor te rugam sa ne contactezi si iti vom oferi cele mai bune servicii de suport in procesul de implementare ERP la preturi corecte.