Implementare WMS ERP

ERP si EDI – cum sa faci sa nu dai o caruta de bani

ERP si EDI
ERP si EDI

In acest articol o sa-ti povestesc despre ERP si despre EDI, o combinatie care iti va rupe buzunarul. Despre ce o sa citesti in acest articol:

  • despre cum companiile care au ERP iti pot gauri buzunarul dupa implementare
  • e vorba despre EDI, de care vei avea nevoie si cu ajutorul caruia furnziorul de ERP te va face sa bagi mana pana la cot in buzunar
  • cat ar trebui sa te coste EDI -ul dezvoltat in ERP
  • cum sa te protejezi de practicile astea nesimtite

Cum companiile de ERP iti pot gauri buzunarul dupa implementare

Cred ca stii ca odata ce ai implementat un ERP esti dependent de acea companie. Business-ul tau evolueaza sau e franat de relatia pe care o ai cu compania software.

Dupa implementare va veni acel moment in care ai nevoie de EDI. Ai nevoie de el pentru ca iti cer clientii si furnizorii sau vei vrea sa implementezi o noua solutie software. De exemplu un WMS si trebuie sa te legi cu el de ERP.

Furnizorul de ERP are si el WMS, mai scump si, probabil mai prost decat cel pe care vrei sa-l implementezi. El stie asta, dar mai stie ca esti legat de el cu ERP-ul.

Si mai stie ca fara EDI e greu sa implementezi o alta solutie software sau sa te legi cu softurile clientilor.

E vorba de EDI, da…

Ce o sa faca firma care ti-a implementat ERP-ul? Tu o sa-i ceri o oferta ca asa e normal. Altcineva in afara de el nu poate face implementarea asta de EDI. Si atunci el detoneaza bomba: oferta pe care ti-o va da va fi mai scumpa cu mult decat WMS-ul pe care vrei sa-l implementezi si chiar mai scumpa decat WMS-ul lui.

Face asta ca sa te faca sa realizezi ca e mai simplu ca implementezi WMS-ul lui si nu altul. Daca vrei sa faci asta ar trebui sa citesti cu atentie acest articol: WMS soutie critica.

Articolul asta de mai sus o sa-ti explice de ce e bine sa nu ai ERP si WMS de la acelasi furnizor.

Caz concret: un client avea  Axacta si ma cheama sa discutam de WMS. Oferta de WMS o stiti aproape 9500 de euro pe 7 depozite din curtea clientului. Cu tot cu echipamente proiectul era la 27.000 de euro. Avem nevoie de EDI sa ne legam cu Axacta si ii face furnizorul oferta: 38.000 de euro sa dezvolte EDI. Dar in paralel ii face si o oferta de WMS de al lui: 19.000 de euro.

Ce ziceti e nesimtire sau nu? Cama sa sta treab cu furnizorii de ERP si EDI.

Cat ar trebui sa coste un EDI

In WebWMS e gratis, e prins in proiect. Un EDI (de exemplu importul comenzilor) mie imi ia intre 4 si 8 ore de munca. In 8 ore face si validari de date si teste si tot ce trebuie ca sa fie ok pentru tine. Asta ar costa cam 300 de euro (daca nu ar fi gratie, dar in WebWMS e gratis).

In mod normal ai nevoie de maxim 10 EDI-uri ca se te conectezi cu orice soft. De aici si pana la sumele care vi le spuneam mai sus e doar multa bataie de joc.

Cum sa te protejezi de practicile nesimtite

E relativ simplu, trebuie sa discuti cu implementatorul de ERP sa-ti oferteze EDI-urile de la inceput, inca din faza de implementare. Chiar daca nu le face atunci, dar ar fi bine sa le faca atunci, e bine sa semnezi contractul pe ele.

De obicei in faza de ofertare furnizorul nu se arunca la sume nesimtite pentru ca va pierde contractul. Daca esti suficeint de abil le poti negocia gratuit, pentru ca e vorba de cateva mii de euro in mod real.

O sa ai nevoie de EDI? E absolut imposibil sa nu ai nevoie de EDI. In urmatoarea perioada dupa implementare in mod sigur vei vrea sa te legi cu clientii sau furnizorii sau sa implementezi un alt soft.

Nu numai cand discutam de WMS ai nevoie de EDI si de legatura cu ERP, dar si cand vrei sa implementezi CRM, MRP, route planner etc.

Cam asa sta treaba cu ERP si EDI si cam asa te poti proteja de practicile nesimtite ale unor furnizori.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe acesta: Procesul corect de implementare al unui ERP

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *