ERP o perspectiva simpla

erp
erp

Am discutat cu multi oameni care doresc sa implementeze un ERP sau au unul in companie.

Am remarcat ca marea majoritate a oamenilor privesc un ERP ca ceva foarte complicat si foarte complex si le e foarte greu sa il inteleaga ca structura si organizare. De aceea m-am gandit sa scriu acest articol ca sa explic simplu si pentru toata lumea cum ar trebui vazut si inteles un ERP de catre neprofesionisti.

Structura unui ERP

  1. orice ERP este structurat astfel: o baza de date si o interfata care interactioneaza in permanenta intre ele. Bazele de date pot fi: MSSQL (dezvoltata de Microsoft), ORACLE (dezvoltata de Oracle) si castiga teren din spate MySQL (cumparata de Oracle in urma cu citiva ani, este baza de date pe care e construit 60% din web). Mai sunt si altele dar astea sunt cele mai importante. Fiecare din ele are avantajele si dezavantajele ei, pretul este unul din criterii de baza, singura gratuita dintre cele 3 este MySQL. Baza de date foloseste pentru stocarea datelor in mod organizat pentru a putea fi accesate rapid si in siguranta. Interfata este acea componenta cu care interactineaza utilizatorul si prin care se fac operatiile in ERP. Prin intermediul interfetei urilizatorul introduce, modifica si scoate date din baza de date si interactioneaza cu datele. Mai exista o componenta a ERP-ului, componenta care nu e vazuta si cu care utilizatorul nu interactioneaza, cea de administrare si management si care are si sarcini pe care le executa automat la intervale prestabilite de timp.
  2. Prin intermediul interfetei se pot face urmatoarele operatii: introducere date, modificare date si extragere date din baza de date. Acestea sunt operatiile principale care se pot face intr-un ERP.
  3. Introducerea datelor se face de obicei printr-una sau mai multe zone de colectare date. In organizatia dumneavoastra aproape fiecare departament introduce date, de aceea spun ca pot exista mai multe zone de introducere si colecatre date. In zona de colectare date trebuie sa aveti grija la urmatoarele: ce date colectam? (e bine sa fie cat mai multe, dar cat mai multe date inseamna multi oameni si multa munca manuala, daca aceasta munca nu poate fi automatizata), ce date sunt obligatorii de colectat si in ce etapa? (datele obligatorii inseamna ca utilizatorul nu poate trece mai departe daca nu a introdus acele date, definirea obligativitatii datelor poate fi facuta in diverse etape ) si ce date valideaza automat ERP-ul? (ERP-ul poate face validarea datelor inainte de a fi introduse in baza de date pentru a reduce erorile de operare si pentru a reduce incarcarea inutila a bazei de date, de exemplu poate valida un client pe baza de CNP, daca e persoana fizica, sau CUI daca e firma). Zona de colectare date este cea mai importanta pentru ca daca datele sunt colectate corect si in cantitate suficienta ulterior ele pot fi folosite oricum doriti.
  4. Zona/zonele de modificare date. In aceasta zona se pot modifica datele, de obicei tot pe baza formularelor. Modificarea, din punctul meu de vedere, inseamna si stergere de date total sau partial. Aici trebuie sa acordati mare atentie drepturilor utilizatorilor de a modifica si sterge date. Trebuiesc definite reguli clare care apoi sa fie flexibile si modificabile la cerere.
  5. Zona de afisare date. Daca datele colectate sunt suficiente si corect colectate zona aceasta nu va avea probleme de a afisa datele in diverse formate si forme (asta este de obicei zona de raportare). Acestei zone trebuie sa-i acordati atentia doar din punctul de vedere al colectarii datelor, adica trebuie sa colectez datele care imi trebuie pentru a afisa ceea ce doresc, cand doresc si in ce format doresc.

Cam in acest fel trebuie vazut simplificat un ERP, sau orice alt soft WMS, TMS, CRM etc.

Citeste si acest articol: Implementare soft-2 conditii de succes

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *