Eficientizare depozit, eficientizare stocuri

eficientizare depozit
eficientizare depozit

Tot timpul ii sfatuiesc pe cei cu care discut ca cea mai buna eficientizare a unei activitati este varianta ideala, despre asta e vorba si intr-un proces de eficientizare depozit, eficientizare stocuri. Te gandesti cum ti-ar fi tie cel mai bine din toate punctele de vedere: confort personal, costuri, disponibilitate, rapiditate in decizie etc, iar apoi cauti metodele prin care sa ajungi la acea varianta ideala.

Discutand de depozit si de stocuri cred ca varianta ideala ar fi sa nu existe deloc. Pot lucra fara depozit si fara stocuri? Da. Pina la un anume punct, in care lipsa depozitului si a stocurilor  te ingreuneaza mai mult decat existenta lor. Asta fac unele magazine virtuale si de cele mai multe ori chiar le iese.

Cum facem sa eficientizam depozitul in 5 pasi? (asta cu 5 pasi am invatat-o recent – cica e o strategie buna de marketing:)).

1.Eficientizare depozit – Arunca “gunoaiele”.

In mai toate depozitele exista marfuri cu rotatie foarte mica. Ar trebui sa ai un calcul care sa iti spuna care ete perioada maxima de depozitare al unui anume produs la un anume pret de vanzare. Asta inseamna ca, de ex, daca ai tinut un produs 2 saptamini pe stoc si vrei sa-l vinzi cu 4 lei, si nu ai reusit in cele 2 saptamini , marja ta de profit scade mult datorita acumularii in pret a costurilor de depozitare si atunci trebuie sa scapi de el cat mai rapid si trebuie sa incepi sa faci discounturi vanzandu-l in cantitati mai mari.

Daca ai astfel de situatii fa repede discounturi sau, in cel mai grav caz, doneaza produsele respective (te va ajuta sa faci niste deduceri fiscale) pentru a elibera spatiul de depozitare si pentru a evita acumularea costurilor pe acel produs.

2.Eficientizare depozitAprovizioneaza “cu cap”.

Care este varianta ideala? Sa aprovizionez atunci cand am nevoie (JIT – just in time), cand vad ca am nevoie, dau comanda si vine marfe. In acest fel am costuri minime. Se poate? Da, iar unii chiar au facut o religie din asta.

Furnizorii tai iti impun cantitati minime de cumparare, iar pe masura ce cumperi mai mult ai discounturi mai bune. Cat de mult e bine sa cumperi? De obicei, ar trebui sa ai, pentru fiecare produs in parte, o cantitate optima de aprovizionare. Aceasta catitate trebuie sa ia in calcul mai multe aspecte: discounturi producator, sezonalitate, costuri depozitare, perioada intre comanda si sosirea marfurilor in depozit, cash flow, termene de plata etc, si sa gaseasca optimul intre toate aceste aspecte.

De ex: e bine sa iau 30.000 de bucati de produs sau 45.000 de bucati? Daca iau 45.000 de bucati am discount mai mare cu 5%, dar ma costa mai mult depozitarea, am un efort financiar mai mare la scadenta, am un rulaj al banilor mai mic etc. In al doilea rand ar trebui sa ai setata o cantitate minima la care trebuie sa dau comanda. Daca ai toate aceste lucruri automatizate cu o cat mai mica interventie umana atunci lucrurile sunt ok.

3. Eficientizare depozit – Foloseste metoda ABC pentru eficientizarea operatiunilor din depozit.

Care este idealul?

Avem in depozit, sa spunem, 4 produse: A care are un rulaj la 1 zi, B care are rulaj la doua zile, C care are rulaj la 3 zile  si D care are rulaj la 5 zile. Asta inseamna ca din produsul A livrez zilnic, din B odata la 2 zile, din C la 3 zile etc…. Cum ar fi ideal sa fie ele aszjate in depozit? A ar trebui sa fie asezat cat mai aproape de gurile de intrare si iesire ale produsului, apoi B samd, ai prins idea, astfel incat sa faci distante cat ai mici pentru a depozita si livra rodusele.

4. Eficientizare depozit – Returul de produse, produse defecte, capatele de stoc.

Foloseste pentru astfel de produse spatii de depozitare care au costuri reduse si incearca sa dai in folosinta cat mai multe din produsele defecte prin repararea lor (poti folosi forta de munca ieftina – pesoane cu handicat de ex) sau prin vinderea lor la preturi promotionale. Din cand in cand vinde direct din depozit la preturi foarte mici toate aceste produse care nu pot fi reparate. Capetele de stoc sunt de asemenea o problema pentru ca nu le poti vinde datorita faptului ca e prea mica cantitatea. Daca ai mai multe depozite verifica daca adunand toate capetele de stoc nu poti face o cantitate necesara de vanzare.

5.Eficientizare depozit –  Reduceti nr de SKU si incerca ca produsele cu rulaj mare sa le aduci la comanda.

Pentru produsele cu rulaj mic care acumuleaza costuri de depozitare poate ar fi mai bine sa le aduci la comanda. Poate, daca din calcule iese bine, sa faci 1 transport pe saptamina sau 1 transport la 2 saptamini si sa aduni prin comenzi o cantitate minima pentru a putea justifica logistica la comanda. Daca vei aduce 3 sau 4 produse odata in mod cert logistica isi va justifica costurile. In felul asta elibere saptii de depozitare si reusesti sa faci, poate, si o reducere de costuri.

Daca vrei sa te ajutam sa iti eficientizezi depozitul vezi aici ofertele noastre de consultanta logistica

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

0 comentarii la „Eficientizare depozit, eficientizare stocuri

  • septembrie 4, 2010 la 3:13 pm
    Permalink

    o completare la regula abc, regula abc in depozit se aplica la numarul de linii avut cu articolul respectiv, nu neaparat rulajul cantitativ…se ia in calcul numarul de vizite la locatia respectiva…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *