Logistica

Eficienta procese logistice

eficienta procese
eficienta procese

In articolul asta o sa va povestesc despre eficienta procese logistice si despre cum pot vedea rapid ineficienta.

In proiectele pe care le fac imi place sa aduc lucrurile complicate catre lucruri simple. Sa conving oamenii ca simplitatea este cea mai buna cale pentru a face reduce de costurile.

De foarte multe multe ori intilnesc, in companii, oameni carora li se pare ca lucruruile nu pot fi facute decat asa cum le fac ei. Orice alte cai li se pare ca sunt mai complicate. De obicei, o astfel de chestiune reuseste sa incarce oamenii destul de mult. Asa ajung sa fie cufundati de dimineata pina seara in munca.

Eficienta proceselor logistice sau ….ineficienta

Nu o sa va vorbesc despre cat de eficiente sunt unele sau altele din procesele logistice. As vrea s ava vorbesc despre cum imi pot da seama foarte repede daca un proces sau o activitate logistica nu este eficienta. Ceea ce scriu aici se poate extinde, desigur, si in alte domenii de activitate.

Sa presupun ca ai un proces sau o activitate pe care o faci intr-un anume fel azi. Ti se poate parea ca e foarte eficient asa cum e gandit/gandita azi procesul/activitatea.

Cum poti vedea simplu daca e asa sau nu?

E intrebarea pe care mi-a adresat-o un director general referitor la o activitate care se desfasura la el in companie.

Un raspuns simplu ar fi scalabilitatea procesului. Adica, daca azi procesul sau activitatea este facut(a) intr-un anume fel gandeste-te cum anume ai face daca ai inmulti cu 100.

De exemplu: daca azi ai un anumit proces de incarcare a masinii. El e ok, pentru ca azi folosesti doar o rampa de incarcare pentru a incarca masinile si nu ai 2 masini in acelasi timp la incarcat, Ce se intimpla daca vei avea 100 de masini de incarcat in aceiasi perioada de timp ca azi si multe dintre ele in paralel?

O sa poti scala acest proces multiplicand doar resursele folosite sau trebuie schimbat tot procesul pentru a putea efectua activitatea?

La ce e util exercitiul asta?

Facand exercitiul asta o sa constati, ca in foarte multe din cazuri, vei schimba procesul. De asemenea, o sa fii nevoit sa schimbi si altele dinainte de procesul asta. Uneori o sa schimbi si alte de dupa acest proces pentru ca nu il vei putea face doar multiplicand resursele.

Modalitatea asta de gandire este importanta si din alt punct de vedere: cel al unei solutii software.

Daca iti setezi solutia software sa lucreze conform proceselor de azi, e foarte posibil ca scalabilitatea viitoare a afacerii sa nu fie sustinuta de solutia software.  Deoarece trebuiesc schimbate procesele, iar modificarea lor in solutia software necesita bani multi si timp.

Ceea ce am spus mai sus este un exercitiu simplu care poate fi facut atat de catre proprietarul de proces cat si de catre seful lui pentru a vedea rapid eficienta unui proces sau activitate.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *