Echilibru

echilibru
echilibru

Afacerea ta, pentru a fi ok, trebuie sa-si gaseasca starea de echilibru. Este un sistem, si ca orice sistem, tinde sa se duca catre starea de echilibru.

Daca ar fi sa o compar cu ceva, as compara-o cu o bila pe o masa, o bila care se misca pina isi gaseste starea de echilibru, iar din aceasta stare nu o poti scoate foarte usor. Intr-o economie normala si sanatoasa masa pe care evolueaza bila este rugoasa, astfel incat daca stii directia ea isi va gasi repede starea de echilibru si datorita greutatii bilei, “gaura” din masa rugoasa se adanceste si devine greu sa iasa din acea “gaura”.

In criza, masa pe care evolueaza bila (afacerea ta) nu mai este rugoasa ci este foarte slefuita, precum gheata. Daca masa s-a miscat puternic (si s-a miscat violent in Romania) toate bilele au iesit din “gaurile” lor si au inceput sa nu-si mai gaseasca starea de echilibru. Daca totusi bila ta s-a oprit, e o oprire fragila si orice picatura de apa o poate dezechilibra. Orice om nou pe care il aduci in organizatie sau orice om pe care il dai afara, orice schimbare de strategie sau de resurse, orice schimbare de a ta va provoca dezechilibrul bilei.

Fortele care o tin in loc, intr-o astfel de perioada, sunt vanzarile, reducerile de costuri si directia care e data de strategia celui care a vazut cea mai apropiata “groapa”, care sa readuca atat de dorita stare de echilibru.

Vanzarile le-as echivala cu ceva care pot schimba forma bilei, din rotunda o fac sa sa duca catre o bila cu multe suprafete plane, iar reducerile de costuri fac ca acele suprafete sa fie din ce in ce mai mari, astfel incat cele 2 combinate pot aduce starea de echilibru mult mai rapid. Partea cu vanzarile este partea care tine din ce ince mai putin de tine in aceste vremuri grele cu mese foarte lucioase.

Datorita pietei, poti sa ai super vanzatori pentru ca e foarte greu sa vinzi, clientii mari si care sunt dispusi sa dea bani sunt din ce in ce mai greu de gasit. Reducerile de cheltuieli in schimb sunt in curte la tine, sunt in puterea ta sa le faci. Foarte multe companii nu sunt constiente de faptul ca au in mina puterea de a deveni mai eficiente, de a produce aceleasi rezultate cu resurse mai putine si intr-un timp mai scurt.

Logistica (transportul, distributia si depozitarea) este cea care consuma resurse din firma ta. Aici intervin eu, pentru ca sunt specialist in reduceri de costuri, si, in aproape 95% din companiile pe care le cunosc pot face reduceri de minim 10% USOR, FARA IMPLICATII MARI IN ORGANIZATIE.

Compania ta in ce procent se situeaza?

In cei 5% sau in cei 95%?

Daca esti in cei 5% nu vrei sa stii asta si sa dormi linistit, concentrandu-ti energia catre alte departamente, mai putin logistica?

Si pentru ca esti antreprenor, probabil stii cel mai bine sa vinzi si nu sa montorizezi KPI-uri logistice. Daca esti in cei 95% nu ti-ar surade un 10% reducere de cheltuieli? Daca te gandesti ca la un buget anual de logistica de 2 mil euro, 10% inseamna 200.000 de euro, iar de banii astia ai putea angaja inca 30 de agenti de vanzari care iti vor aduce mai multe venituri,

Crezi ca bila despre care vorbeam mai devreme isi va gasi mai repede starea de echilibru?

Ai asa ceva la tine in firma? Sigur ca da, trebuie doar sa iei niste decizii, iar daca deciziile sunt de a primi ajutor extern atunci intra pe aceasta pagina: servicii consultanta

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *