Disciplina in business

In articolul asta am sa va povestesc un pic despre disciplina in afacere si, probabil ca am sa supar ceva oameni cu ceea ce am sa scriu aici, dar imi asum tot ceea ce veti citi in continuare. In zona de logistica si operatiuni, pentru ca lucrurile sa mearga bine, si sa fie sub control trebuie ca oamaneii sa fie disciplinati, sa respecte procesele si regulile (nu le zic proceduri ca sa nu sune prea “corporatist”). Cu cat oamenii sunt mai disciplinati si cu cat regulile sunt respectate mai bine cu atat costurile sunt mai mici si operatiunile functioneaza mai bine.

Lipsa de disciplina vine de la lipsa de control si de organizare a sefilor. Daca lucrurile nu se fac la nivelul de jos foarte multi oameni tind sa dea vina pe angajatul care nu a facut. Din experienta mea de pana acum, in 90% din cazuri nu e vina angajatului ci a sefului lui, sef care nu l-a controlat si care nu a creat un sistem de reguli pentru acel angajat.

Discutama cum cateva saptamani cu cineva care imi spunea ca ar vrea sa vada ceva initiativa de la angajatii de jos, adica sa ia si ei matutr si sa mature din proprie initiativa. Dorintele astea nu prea au sanse sa devina realitate in mod natural, ci, ele ajung sa fi realitate doar daca sunt impuse prin niste reguli. Angajatul de la nivelul de jos e bine sa fie doar un executant, executant care executa un program si atat. Adica el ia o lista de sarcini si o face, daca sarcina e pe lista o face , daca nu nu. Bineinteles ca nu suntem roboti si nu trebuie sa ducem asta la extrem, dar e recomandat si e bine sa fie asa, iar pe lista aia sa se gaseasca sarcinie importante si care aduc valoare sau care nu ii permita angajatului “sa arda gazul de pomana”.

In firmele mici, adica cele care au cateva zeci de angajati, chestia asta cu disciplina nu se vede si nu se simte foarte tare decat atunci cand vrei sa implementezi un soft, soft care, ca sa functioneze, ar trebui sa fie urmat de impunerea unei discipline in munca si a unei ordini secventiale de efectuare a sarcinilor. Din cazua lipsei de disciplina foarte multe implementari de soft esueaza si, in cazul asta de vina e……..softul care e “prost si e neadaptat la cerintele si realitatile noastre”.

Intr-o firma care a fost guvernata de lipsa de disciplina, impunerea disciplinei cu forta va esua in cele mai multe cazuri. Daca impunerea asta a disciplinei vine si pe fondul unor lipsuri mari de personal pe piata muncii, impunerea disciplinei va fi si mai complicata si are sanse extrem de mari sa nu reuseasca.

De aceea inainte de implementarea unui soft intr-o companie primul lucru care trebuie facut este sa se analizeze starea de indisciplina din acel departament, iar daca starea de indisciplina este mare ar trebuie abordata o strategie de implementare soft cu pasi mici facand astfel ca sansele de reusita sa fie mult mult mai mari.

Printre departamentele cele mai indisciplinate in companii sunt: departamentele de vanzari si marketing, achizitii si uneori logistica, contabilitate si productie, dar cele doua din urma mai rar pentru ca aici indisciplina se vede foarte repede. Impunerea disciplinei in afacere este un must, dar ca sa se intample trebuie sa fie un proces abordat corect si cu anumiti pasi.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *