Depozitele automatizate te lasa sa cresti, dar te omoara cand descresti
Am participat la inceputul luniii Octombrie 2022 la o conferinta a unei companii care e ocupa de automatizari pentru logistica si productie. De fapt e un software care te ajuta sa proiectezi fluxuri automatizate. Dar nu despre softul asta vreau sa va vorbesc in acest articol. Pentru ca nu softul in sine reprezinta o problema ci automatizările.
Automatizarile au o mare problema din punctul meu de vedere: vor fi ca o piatra de moara cand iti scad volumele. Exact asta l-am intrebat pe un speaker la conferinta respectiva. si mi-a dat un raspuns diplomat, fara sa imi raspunda insa, concret, la intrebare. Despre asta vreau sa va vorbesc in acest articol.
De ce depozitele automatizate te incurca cand scazi
Marea majoritate a automatizarilor sunt gandite sa te ajute cand cresti (depozitele automatizate au aceiasi problema). Sunt modulare si poti sa scalezi usor afacerea. Depozitele automatizate te ajuta sa reduci numarul de oameni care lucreaza in acel depozit. Cand faci calculul de eficienta al acestor automatizari pui in balanta pretul automatizarilor cu numarul de oameni pe care l-ai folosi daca nu ai avea automatizarile. De acolo vine majoritatea ROI-ului . Si e foarte ok cand cresti afacerea si masa critica, Pentru ca e greu sa gasesti oameni, e greu sa-i integrezi si e greu sai aduci la un anume nivel de performanta.
In cazul automatizarilor, atunci cand cresti, lucrruile sunt simple: mai pui o banda transportoare in depozit si 2 brate robotice si ai rezolvat problema. Costa, dar iti recuperezi banii.
De ce te incurca cand scazi? Pentru ca automatizarile sunt eficiente de la o anumita masa critica. Daca masa critica e mai mica decat cea calculata, costurile pe unitatea de produs (sau pe kilogram) devin foarte mari. Nu prea e posibil sa scoti elemente din automatizare cu scopul de a reduce costurile pentru ca nu va mai functiona sistemul. In lumea in care traim azi, vedem ca ne confruntam cu o separare a pietelor. Asta inseamna ca scad volumele. E chestie care era putin probabila in trecut, acum devine foarte probabila.
Scaderea volumelor devine o relitate a lumii in care traim. Si va deveni o realitate si in viitor. E bine sa ai o oarecare flexibilitate care sa iti permita sa adaptezi rapid costurile si la scadere. Nu iti spun acum sa nu automatizezi, ci iti spun sa gandesti sistmeul astfel incat sa iei in calcul si scaderea de volume la un anumit moment. Scenariile astea, de obicei nu prea se fac in astfel de cazuri.
Ce parere ai?
Cred ca e adevarat. Spun cred pentru ca nu sunt specialist in logistica.
Probabil la fel de adevarat ca si in celelalte sisteme care aplica principiul costului marginal.
Pingback: Cum vad eu ca va evolua logistica - LS Magazine
O criză economică poate lovi neașteptat, generând scăderi ale volumului de afaceri și dificultăți financiare. Dar este cunoscut faptul că unul din cele mai mari costuri ale unui depozit este costul cu angajații. Într-o perioadă de scădere economică puteți reduce din personal, cu asumarea următoarelor riscuri:
1. Ar putea afecta negativ imaginea companiei;
2. Ar putea avea un impact negativ asupra micromediului companiei;
3. Costuri mari cu angajații fără experiență în următoarea perioadă de creștere, din cauza pierderii forței de muncă, deja calificată și cu experiență.
Este ceva normal dacă din când în când exista și pierderi (de exemplu în perioada pandemiei, pentru industriile HoReCa și aeronautică). Totuși, prin implementarea strategiilor potrivite și adaptarea la schimbările din piață, o companie își poate maximiza șansele de a obține o creștere constantă.
Automatizarea nu înlocuiește complet forța de muncă, ci o completează și o protejează, contribuind la un mediu de lucru mai sigur, pregătit pentru performanță.
În cazul unui depozit automatizat, în perioadă de scădere economică este mult mai ușor sa dezactivați o linie robotizată, singurul risc implicat fiind cel al unui ROI întârziat (de exemplu: de la 3 ani la 4 ani). Soluțiile de automatizare au avantajul de a putea fi adaptate cu ușurință la diverse nevoi și volume de activitate, în funcție de domeniul de activitate al fiecărei companii. În perioade de criză, cu scăderi ale volumului de producție și livrări, sistemul se poate ajusta automat, reducând costurile operaționale.
În concluzie, chiar și într-un moment de recesiune economică, un depozit automatizat este în continuare o investiție bună din punct de vedere strategic deoarece contribuie activ la un randament cât mai bun al afacerii, din toate punctele de vedere:
1. Siguranța muncii;
2. Eliminarea erorilor din procesele interne;
3. Viteza de lucru crescută;
4. Economisirea de energie și diverse resurse necesare;
5. Adaptabilitatea sistemelor existente în funcție de nevoi.
Pentru un viitor prosper este bine să înțelegem importanța crucială a adoptării automatizării ca instrument esențial pentru a progresa și a genera o valoare adăugată mai mare, investiția în tehnologie, digitalizare, robotică și inteligență artificială devenind absolut necesară în zilele noastre pentru mai toate industriile.
Mulțumesc și vă doresc mult succes în activitatea dumneavoastră!