Depozit Logistic

depozit logistic
depozit logistic

As vrea sa va vorbesc in acest articol despre alegerea depozitului logistic. Fie ca incepeti sa-l construiti de la zero, fie ca doriti sa inchiritati unul ar trebui sa aveti grija la cateva aspecte importante, aspecte care va pot face viata mai usoara si care va pot reduce costurile.

As vrea sa ma axez foarte mult pe alegerea unui depozit inchiriat si nu pe costruirea unui depozit de la zero, doarece, in cazul constructiei, dezvoltatorul are parte de mai multa consultanta de specialitate.

1. Locatia depozitului logistic

Ar trebui sa va alegeti depozitul undeva la marginea orasului, daca se poate cat mai aproape de linia de centura si cat mai aproape de caile principale de comnicatie rutiere, aviatice sau ferate.

Cel mai important este sa fiti aproape de o cale  importanta de comunicare rutiera, deoarece in Romania, acum si in urmatorii ani, transportul preponderent este si va fi cel rutier. Depozitul ar trebui sa fie la marginea orasului, datorita faptului  ca, dezvoltarea oraselor face ca accesul in orase cu masini mari va costa de la an la an mai mult, iar in anumite zone accesul va fi restrictionat total.

Depozitul logitic ar trebui sa fie plasat cat mai aprope de clientii dumneavoastra si la o distanta acceptabila fata de furnizori. De obicei distributia secundare (adica de la depozit catre client) are costuri mari si de aceea plasarea depozitelor aproape de clienti  reduce acest cost. Depozitul ar trebui plasat la o distanta acceptabila fata de furnizori. Cu cat depozitul este mai departe de furnizori cu atat costul transportului va fi mai mare.

Plasarea depozitelor logistice in afara localitatilor va duce la  o marire a costului fortei de munca  si a greutatilor in a gasi forta de munca in perioadele in care rata somajului este foarte mica, in aceste perioade trebuind sa se puna la dispozitie resurse suplimentare pentru transportul personalului si pentru recrutarea lor. Desigur, firmele care considera forta umana  resura foarte importanta vor face asta tot timpul.

2. Accesul la infrastructura informatica.

Ma refer aici la accesul la furnizorii de servicii de internet. Este de preferat sa aveti cat mai multi furnizori de servicii de internet broadband in zona, lucru care duce la un cost acceptabil al accesului la infrastructura. Lipsa furnizorilor de internet va duce la marirea costurilor si la probeme in stabilitatea conexiuni, interventii de service costisitoare ca timp si bani. Acest lucru este foarte important deaorece activitatea de depozit in lipsa computerelor devine foarte greoaie si costisitoare.

3. Caile de acces la depozit

Ar trebui sa va orientati sa aveti minim 2 cai de acces practicabile la depozit fara restrictie de tonaj. De obicei astfel de lucruri nu sunt prevazute in pliantele de prezentare ale celor care inchiriaza.

De ce 2 cai de acces? Pentru ca daca aveti doar una, in purul stil roamnesc, cand iti e lumea mai draga, primaria va sparge strada si va restrictiona accesul in zona, dupa 2 saptamini cei de la ape vor sparge strada apoi cei de la gaze si apoi vine iarasi primaria sa repare ce au stricat astia. 🙂 Atentie la restrictiile de acces, sensuri unice si usurinta cu care se poate iesi in calea principala de comunicatie de transport.

4. Arhitectura depozitului

Depozit logistic pe un nivel sau depozit logistic cu rafturi pe mai multe niveluri? Depinde de tipul de marfuri pe care le ai si depinde de fondurile de care dispui. Daca ai marfuri grele care nu pot fi stivuite pe rafturi, atunci ai nevoie de depozitare pe podea, daca ai marfuri care pot fi stivuite pe rafturi atunci e bine sa alegi un depozit care are rafturi de o inaltime cat mai mare.

La nivel de principiu, depozitele care au doar stivuire la nivel de podea ar trebui sa fie mult mai ieftine ca pret pe metru patrat decat depozitele care au posibilitatea a pune rafturi. Depozitele cu stivuire pe podea au in principal dezavanteje in ceea ce inseamna costuri suplimentare de manipulare datorita distantelor mari ce trebuiesc parcurse de utilaje comparat cu depozitele cu stivuire pe inaltime.

Depozit logistic cu rampa sau fara rampa?

Ideal ar fi cu rampa, iar daca rampa are posibilitatea de modificare a inaltimii ar fi si mai bine. Asta va duce la reduceri de costuri de manipulare, datorita, in cazul existentei rampii, utilizarii unor utilaje de manipulare mai ieftine si a unor oameni care sa opereze aceste utilaje cu nivel de pregatire mai slab, ceea ce duce la un salariu mai mic.

Forma depozitului.

Ar fi ideal ca depozitul sa fie dreptungiular cu latura mica jumatate din latura mare. Este forma ideala de depozit.  Rampele de descarcare marfa ar trebui sa fie pozitionate pe ambele laturi de lungime mare a depozitului. O astfel de pozitionare va ajuta la reducerea costurilor de manipulare si a organizarii fluxurilor in depozit. Numarul usilor de acces trebuie sa fie calculat in functie de volmul de marfa care va intra-iese pe perioada de timp.

Zone de incarcare descarcare. In functie de tipul masinilor care vin sa descarce-incarce la depozit zonele alaturate depozitelor ar trebui sa fie dimensionate in concordanta cu acest aspect, pravazand locuri pentru manevrele masinlor si zone de circulatie pentru masini.

Orientarea depozitului. Fiind asezate cu preponderenta la marginea oraselor ar trebui sa vedeti care este directia predominanta a vanturilor in zona depozitului si sa aveti grija ca depozitul sa aiba rampele de acces perpendiculate pe directiile principale ale vanturilor. O astfel de pozitionare duce la reducerea cantitatilor de praf care intra in depozit, ducand la reducerea uzurii utilajelor si la o mai buna pastrare a marfurilor.

5. Securizarea depozitului

Ar fi de preferat ca depozitul sa poata fi securizat usor: masinile sa aiba acces doar printr-o singura locatie care sa poata fi comtrolata usor, depozitul sa fie imprejmuit si eventual sa nu fie in mijlocul campului, ci inconjurat de alte constructii.

6. Incalzirea – racirea depozitului

Ar trebui ca depozitul sa fie bine izolat termic si intr-o stare buna de functionare. Un depozit neizolat va duce la costuri mari pe timpul iernii asociate cu incalizarea spatiului de depozitare. Suprafetele vitrate ar trebui sa fie in suprafata cat mai mica, dar suficiente pentru a asigura lumina suficienta pe timpul zilei pentru a reduce consumul de energie electrica. De asemenea ar trebui ca el sa fie deja racordat la reteaua de gaze.

Vrei sa-ti inchiriezi un depozit in urmatoarea perioada de timp? Poate ar trebui sa tii cont de aceste sfaturi.

Prezentul articol nu si-a propus sa epuizeze subiectul, iar in functie de specificitati pot exista si alte criterii de alegerea depozitului.

Sigur te va interesa si aces articol: Depozite – unde, cate, cum decidem

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *