Management

Dependenta in business – sindromul Regelui Ghetii din Games of Thrones

Cred ca toti ati vazut Games of Thrones si toti stiti despre Regle Ghetii, de aceea in acest articol va voi vorbi despre sindromul Regelui Ghetii. Aici o sa fac o legatura intre Games of Throne si business. In acest artcol, daca il vei citi pana la final vei afla urmatoarele:

  • ce este sindromul Regelui Ghetii in business
  • cum faci sa scapi de problema asta

Ce este sindromul Regelui Ghetii in business

In Games of Thrones armata Regelui Ghetii era una de temut. Personajul asta reusise sa creeze una dintre cele mai mare armate. Problema armatei asteia era ca era dependenta de seful ei. Si nu era dependenta la nivel de decizii ci era dependenta ombilical. Cand a amurit Regele a murit si armata.

Cam asa se intampla si in business si asta numesc eu sindromul Regelui Ghetii. in foarte multe companii, compania este este dependenta de prorietar, sau de anumiti oameni din companie. Se intampla asta si la nivel de departamente.

Am vazut cateva comapnii mari care in momentul in care s-a intamplat ceva cu proprietarul compania a picat. Nu instant asa cum s-a intamplat in film, dar intr-o anumita perioada de timp. Nu e bine nici pentru companie, nici pentru tine, nici pentru partenerii tai ca legatura asta ombilicala sa persiste. La o companie mica e normal ca seful sa fie prezent si implicat in toate procesele. Dupa un anumit nivel insa, chestia asta trebuie sa treaca la urmaotrul stadiu. Acest prag am constatat ca e pe la 250 de angajati.

Urmatorul stadiu este ca tu sa te “dezlegi” de firma. Asta va aduce beneficii pe termen lung companiei.

Cum faci sa scapi de problema asta

In primul rand trebuie sa iesi din activitatea zilnica a companiei. E greu sa faci asta, e greu sa cedezi din responsabilitati si sarcini. In mod cert asta va micsora nivelul de control si e foarte posibil sa ai costuri mai mari, dar pe temen lung compania va castiga.

Ce faci daca ai un sef de departament cu sindromul Regelui Ghetii din Games of Thrones?

Nici asta nu e sanatos pentru companie. Oamenii au tehndinta de a-si consolida pozitia in compania si de a crea o dependenta a companiei de ei. Daca in cazul tau decizia e la tine daca iesi sau nu, in cazul lor decizia e tot la tine, dar trebuie sa vrea si ei sa faca pasul. Iar ei, de obicei, zic ca vor, ca asa e “politically correct”, dar de fapt nu cedeaza nici-un milimetu.

In cazul asta trebuie sa implementezi ceea ce se cheama succesiune in management. Adica un program care sa asigura continuitatea managementului daca apar situatii deosebite. Asta inseamna ca al anumite departamente cheie trebuie sa ai sef si adjunct, iar adjunctul sa fie la fel de capabil ca seful. Cam asa se rezolva problema sinfromului Regelui Ghetii.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Profitabilitate pe client-prin logistica

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *