DepoziteLogistica

Densitate paleti pe metrul patrat

Densitate paleti pe metrul patrat este un parametru care iti arata cat de bine folosesti spatiul din depozit. Daca vei citi pana la final acest articol vei afla urmatoarele:

  • ce inseamna parametru densitate paleti pe metrul patrat si cum il poti interpreta;
  • cum poti modifica acest parametru

Ce inseamna parametrul densitate paleti si cum il poti interpreta

Parametrul densitate paleti iti spune cat de multi paleti pui pe fiecare metru patrat din depozit. Ca idee generala nu poti folosi total spatiul dintr-un depozit doar pentru a depozita paleti.

In depozite ai nevoie de spatiu de receptie/livrare, de spatiu de picking (daca e cazul), de spatiu de birouri, de spatii sociale (vestiare, sala de mese etc). Asta e motivul pentur care nu poti folosi toate spatiile pentru a depozita paleti. Totusi…..o gandire si o proiectare buna a depozitului te ajuta sa economisesti spatiu si sa il folosesti eficient. O sa-ti dau un singur exemeplu: In zona de receptie/livrare se foloseste de obicei spatiul de la sol, adica nu ai nevoie de mai mult de 2.5m inaltime. Asta inseamna ca la depozitele mai inalte spatiul de deasupra receptiei nu va fi niciodata folosit..

Asta daca nu faci birourile si spatiile sociale acolo. De obicei aceste spatii sunt o anexa sau iau spatiu din depozit.

Ce voloare ar trebui sa aiba acest parmatru densitate paleti pe metru patrat

Mai intai trebuie sa il determini. Determinarea e simpla: imparti numarul total de paleti stocati la suprafata depozitului. Rezultatul poate fi, de obicei intre 0.2 si 1,5. In anumite situatii, folosind rafturi si utilaje speciale se poate ajunge si la 1.8-2 densitate paleti pe metrul partat.

Dupa cum vedeti valorile pot fi de 7 mai mari ori folosind sisteme clasice pana la 10 ori mai mari daca folosim sisteme speciale de rafturi si utilaje speciale.

Cum poti modifica acest parametru

Acest paremetru densitate paleti pe metrul patrat este influentat de 2 elmente:

  • geometria depozitului, iar aici discutam in principal de regimul de inaltime, latimea, lungimea lui si pozitionarea stalpilor;
  • al doilea parametru este tipul de rafturl, aranamentul lor si tupul de utilaje. Vedeti ca le-am pus pe toate la gramada pentru ca e un sistem, de fapt.

Goometira depozitul e mai greu si mai costisitor de modificat, asta daca nu faci depozitul de la zero. Daca il faci de la zero geometria potrivita te va ajuta sa salvezi bani.

Al doilea parametru sistemul e rafturi, aranjarea si utilajele le poti modifica mai usor alegand un sistem inteligent de rafturi cu aranjarea si utilajele corespunzatoare.

In ambele situatii eu te pot ajuta pentru ca am multa experienta pe zona asta. Gasesti datele de contact in partea de sus a paginii.

Ca si ideea, daca ridici densitatea de paleti de la 0.5 la 1 inseamna ca dublezi numarul de paleti pe care ii poti pune in acel depozit. De obicei in astfel de proiecte clientii salveaza intre 15.000 so 500.000 de euro sau mai mult depinde de marimea depozitelor.

Daca ti-a palcut articolul asta te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Constructie depozit nou- calcul suprafete depozitare

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *