De ce prospetii absolventi nu sunt buni

absolventi
absolventi

Nu vreau sa gemeralizez la toata lumea pentru ca nu e corect si pentru ca eu cred ca unii din proaspetii absolventi sunt buni si au ceea ce le trebuie. Totusi….pentru cei mai multi lipseste ceva, ceva care sa ii faca sa se adapteze la mediul de lucru in economia de piata.

Am sa va spun o poveste. In urma cu citeva luni mergeam cu trenul si in fata mea pe bancheta statea o doamna. Am intrat in vorba, ca asa se intampla in tren. Doamna era profesor universitar si conducea o catedra de marketing sau public relation, sau ceva de genul. Am intrebat-o daca dupa ce termina studiile studentii de la facultate isi gasesc de munca usor in piata.

Mi-a zis ca da, dar nu prea usor pentru ca idiotii de patroni nu inteleg cum e treaba cu marketingul si comunicarea. I-am explicat diplomat ca “idiotii” de patroni inteleg limbajul banilor si ca acei oameni care ies de pe bancile scolii trebuie sa le poata arata “idiotilor” de patroni ca PR-ul nu sunt doar bani aruncati pe geam si ca sunt o investitie in urma caruia ei si compania lor ar trebui sa aiba un ROI (Return of Investment – pentru cei care nu stiu). Si am intrebat-o daca studentii lor de la facultate invata asa ceva? Nu, cum sa invete asa ceva? Ei invata sa faca PR.

Da, asa este, dar ca sa poata face PR trebuie sa-i arate celui care il plateste ca nu il plateste de pomana, altfel nu il va mai plati, iar el nu va mai face PR, sau va face in vreo institutie de stat care are bani de tocat pe asta.

Nu vreau sa credeti ca eu cred ca PR-ul nu e bun, ba chiar il consider extrem de util in companii, iar unii managerii nu realizeaza cat de important este pentru business.

Nu e vina prospat absolventilor de facultate ca nu sunt pregatiti ci, mai degraba, e vina profesilor si a indrumatorilor lor. Sistemul e creat pe teorie si lipsit de valori si pregatire practica reala care sa confere studentilor posibilitatea de adaptare rapida in mediul de business dupa ce termina scoala.

Ca sa vedeti diferenta am sa va povestesc discutia cu cineva care are copilul care face facultatea in afara. Imi povestea ca acolo profesorii sunt profesorii ca second job. Da, ei de fapt au joburi si muncesc in economia reala si vin si tin cursuri studentilor. Un astfel de om va fi axat tot timpul pe partea practica si va sustine cu teorie ceea ce i se cere in practica si nu invers.

De asta pleaca studentii sa faca facultati prin afara pentru ca acolo au invatat ca oamenii trebuie pregatiti pentru ceea ce li se cere in mediul de business in care vor activa ulterior si nu sa fie imbuibati de teorii si studii care nu ii ajuta la nimic. Un student care nu are practica reala si nu intelege fundamentele economice ale unei activitati si ale unei companii va reprezenta o povara grea pentru orice companie. El, probabil, va ajunge sa performeze abia dupa 1-1,5 ani, pana atunci fiind un cost pentru o companie.

Ca sa faceti diferenta: unui angajat cu experienta care merge intr-o alta companie ii trebuie 3-4 luni sa se obisnuiasca cu compania, cu mediul si cu colegii, apoi ii mai trebuie 2-3 luni sa fie performant, adica sa produca de minim 3 ori salariul lui net. Total 6-7 luni ca firma sa faca profit de pe urma lui.

Pe de alta parte unui student, proaspat absolvent ii trebuie 8-12 luni sa se acomodeze cu compania, jobul, cerintele etc si inca 4-6 luni sa devina performat. Deci aproape 18 luni in care el toaca banii companiei, iar asta se intampla pentru ca sistemul educational nu l-a pregatit pentru asta.

Poate ca in timp scolile din Romania vor invata asta, dar cred ca va mai dura ceva pentru ca trebuie sa se schimbe generatiile ca sa se poata schimba mentalitatea. Sau poate se va schimba mentalitatea mai repede daca vor vedea ca nu mai au studenti. Cine stie!

 

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

4 comentarii la „De ce prospetii absolventi nu sunt buni

 • octombrie 23, 2016 la 10:55 am
  Permalink

  Nu considerati ca si angajatori pot sa ofere stagii de practica si in urma carora sa poata recruta viitori angajati.Din cate stiu eu cel putin la nivel de liceu (fiul meu face un liceu economic) iar agenti economici refuza sa primeasca in practica elevi.Poate este si rolul sa incurajeze aceste stagii de practica ( deduceri pentru eventuale cheltuieli si recompense acordate elevilor)
  Consider ca este un lant Scoala,stat si angajator si fiecare este raspunzator .
  Practic la acest moment scoala se plange ,statul se plange,angajatorul plange si nimeni nu vrea sa plateasca.
  Educatia la orice nivel costa si nu elimin nici vina parintilor care nu fac nimic pentru formarea copiilor lor

  Răspunde
  • octombrie 23, 2016 la 11:27 am
   Permalink

   Consider ca si angajatorii trebuie sa accepte stagii de practica. Ei insa fac asta doar daca au un avantaj pentru ca la ei totul e pe bani. Restul scoala, atatul sunt platiti de noi, angajatorii nu sau cel putin cei privati. Ei se platesc singuri si asa trebuie sa fie. Unii din ei insa, vad ca din cei care fac practica isi pot alege viitorii angjati si accepta chiar incurajeaza stagiile de practica. Putem discuta mult despre stagiile astea de practica.

   Răspunde
 • octombrie 27, 2016 la 6:07 pm
  Permalink

  Buna seara,
  Cred ca nu sunt de vina doar angajatorii si coordonatorii de practica.
  Tinerii au ajuns la unele specializari din intamplare si din dorinta de a avea diplome.In situatia in care practica trebuie sa fie serioasa si benefica,practicantii vin fara vlaga si asista nevoiti ,se scuza des ca ei vor face altceva…..
  La licee pedagogice au fost admisi elevi care fac greseli grave de scriere si nu numai.Ar fi aceasta o dovada ca au fost admisi pe baza notelor din scoala generala,cu multe pile si inlesniri…….
  Studenti multi ajung in campul muncii si fac facultatea “intre doua mijloace de transport” si o cafea la terasa.
  Lipseste seriozitatea.Unde sunt familiile?Considera familiile ca asta e datoria ei?
  Se continua o educatie in stil comunist,fara schimbari cerute de viata,cu oameni care cred intens ca lansarea unui tanar in campul muncii se face doar prin pile si concursuri formale,la care reusesc doar cei ce deschid usa cu capul!!!!!!!!!!!!!
  De ce sa uitam ca in ultimii 25 ani(nu in ultimii 5) au facut studii superioare cumparand diplome si locuri de munca.
  Sa asteptam performanta?de la cine?de la cei ce stiu doar de facebook ca ar face legea?
  Societatea nu va pune experienta “in traista” cuiva fara sa se dedice studiului si muncii.
  Sunt exemple care arata ca aceasta este calea de urmat si nu batutul in tobe ca nu sunt recunoscuti sarmanii tineri.
  Tot tinerii(cei mai multi) distrug spatii verzi cu masini,fac accidente foarte grave,pleaca pentru covrici in coada de caine iar in tara nu se dau jos din pat pentru 1000 lei.
  Trag un semnal de alarma pentru familii si pentru sefii invatamantului ca orientarea scolara este un esec,ca oamenii din posturi de conducere urziti in zile comuniste trebuie pusi in esalonul 14 si nu in unu ,doi sau trei.
  Boala aceasta este molipsitoare si imi doresc din suflet sa vad tineri muncind cu drag,cu daruire si constiinta datoriei pentru care esti platit.Cu speranta ca nu am ofensat prea multa lume….

  Răspunde
  • noiembrie 2, 2016 la 1:39 pm
   Permalink

   In cele 18 luni tanarul este platit cu un salariu de junior, poate nu si scoate salariul de 3-4 ori, dar cu siguranta il scoate de cel putin 1,5 ori, asta in joburile cu complexitate ridicata, dar 99% dintre companii au job uri foarte bine delimitate, in care cunostiintele se acumuleaza repede, procedurile sunt foarte clare, iar un angajat pe pozitie de junior se incadreaza foarte bine pe job inca din primele 3 luni, se acomodeaza repede cu mediul de lucru, cu sistemele de it, cu proceduri, colegi ,etc asa ca eu cred ca vb pe langa subiect, pe langa asta compania este cea care pe termen lung va avea beneficii majore dupa munca unui junior, pt ca tu incepi cu un salariu de junior si ramai pe salariul ala 10 ani, asta daca nu evoluezi pe alta pozitie sau nu schimbi compania, iti dau un 5-6% pe an, ceea ce inseamna destul de putin la un salariu mediu de 2500 de lei! Cat despre tanti Cornelia de mai sus, sa mearga ea sa lucreze de placere pe un salariu de 1000 de lei, care nu ti permite sa ti acoperi nici cheltuielile zilnice de transport si masa, sa nu mai vb de alte necesitati. :))!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *