Management

De ce ai nevoie de consultanti de business

In articolul asta o sa–ti spun o poveste, poveste din care ai sa intelegi de ce ai nevoie de consultanti de business. E o poveste interesanta din care vei invata ca performanta nu se prea poate obtine de unul singur. In cele mai multe cazuri performanta este un efort care implica un antrenaor.

Eram zilele trecute la bazinul de inot. ma duc acolo cam de 3 ori pe saptamana si fac asta de 6 luni. De o saptamana au aparut la bazin doi sportivi cu antrenoarea lor. O fata si un baiat! Se pregatesc pentru competitii de inot. Si se pregatsc intens din ce am vazut.

Fata si baiatul sunt bazin si inoata, iar antrenoare are o tableta pusa pe o masa si le porneste cronometrul de pe acea tableta ca ei sa vada ce timpi scot. In rest sta pe scaun si se uita pe telefon (pe Facebook sau Instagram, banuiesc ca nu Citeste tratate de inot). Din cand in cand, cand cei doi inotoatori ajung la capatul bazinului, antrenoarea sta de vorba cu sportivii si le spune ce mai trebuie sa faca si cum. Si dupa aia se reia din nou procesul.

Antrenoarea pune tableta cu cronometrul, ei inoata, ea se uita pe telefon si tot asa. Uitandu-ma la tot procesul asta nu am avut cum sa nu ma intreb de ce mai e nevoie de antrenoarea aia? Sportivii ar putea sa-si ia un ceas smart (am si eu unul) si isi pot monitoriza performantele. Practic antrenoarea aia nu face nimic si ia, probabil, multi bani pentru asta. Nu e asa?

De ce ai nevoie de antrenori in sport si consultanti in business

Niciun sportiv nu renunta la antrenor oricat de sus si oricat de bun ar ajunge. Uitati-va la David Popovici, la Simona Halep sau la altii. Mai mult, isi cauta tot timpul antrenori mai buni cu care sa mearga mai departe. Niciodata nu renunta la ei. De ce? Nu stiu ei ce ii pun antrenorii aia sa faca? Banuiesc ca un sportiv ca Halep care a schimbat atat de multi antrenori si a ajuns in varf stie ce are de facut, nu? Pare logic!

Nu e chiar asa! Antrenorul sta si te urmareste cu alti ochi decat ai putea tu sa o faci vreodata. El vede ce nu faci bine, vede unde ai putea sa impingi pentru a te duce mai departe si iti da motivatii pentru a trage mai tare. te invata sa-si economisesti si sa-ti dozezi resursele. Marea majoritate a oamenilor nu pot face asta singuri!

Asa e si in business. Consultantul e antrenorul tau. Sta pe margine, vede afacerea cu alti ochi si are experienta sa iti spuna unde sa impingi, ce sa dezvolti si cand sa accelerezi. Sau cand sa eonomistesti resursele. Iti spune unde ai puncte slabe si cum le poti imbunaatti. Dar, la fel ca in sport, tu trebuie sa muncesti si sa faci ce iti spune el. Consultantul sta cu tableta cu cronometrul pe margine si masoara. E rolul lui primordial. Stii si tu sa masori, nu? Asa e, e usor sa ai o tableta si sa pornesti un cronometru. E greu insa sa interpretezi datele, sa le corelezi, sa stii cand datele sunt relevante si cand nu si sa pui in aplicare principii care sa te duca mai departe. Asta este rolul consultantului.

Concluzie

Daca sportivi ca Halep nu renunta la antrenor tu de ce o faci? Crezi ca Halep, fost numarul 1 mondial, nu e mai buna la tenis decat antrenorul ei? Eu sunt convins ca intr-o partida 1 la 1 il bate de ii suna apa in cap. Dar nu ala e rolul antrenorului.

Daca articolul asta iti da de gandit e bine sa iti creezi un buget special pentru antrenor incepand chiar din toamna asta. Te va ajuta mult in anii grei car evor urma!

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *