Management

Date si securizarea lor

date
date

Cat de sigure sunt datele tale?

Poti sa dormi linistit ca datele tale nu au ajuns la concurenta?

Stim cu totii ca datele referitoare la clienti, tarife, costuri, retea de vanzari si distributie etc, sunt lucruri care trebuiesc tinute sub cheie intr-o companie. “Sub cheie” este un pic impropriu spus deoarece, lucrurile in viata reala nu stau chiar asa; si asta datorita faptului ca datele tale, asa zise confidentiale, sunt cunoscute de foarte multa lume, unii avand dreptul sa le cunoasca, altii nu.

Desigur ca te intrebi cum se poate asta pentru ca tu, om care tii la afacerile tale si la datele tale, ai face moarte de om daca ai sti ca datele tale “transpira”. Stii ca ai semnat contracte de confidentialitate cu clauze “beton” cu toti partenerii tai de afaceri, ca ai dat datele catre ei in mod securizat, si totusi……e suficient?

Esti sigur ca concurenta nu are date relevante despre afacerea ta?

Eu pot sa-ti spun cu certitudine ca nu, nu poti fi sigur ca concurenta nu are date relevante despre afacerea ta si as merge si mai departe si as spune chiar ca datele tale au ajuns cu siguranta la concurenta.

Sunt citeva mijloace prin care datele tale pot ajunge la concurenta (si am sa le analizez aici in ordinea crescatoare probabila de a se intimpla)(atentie, sunt doar metode intilnite de mine nu inseamna ca sunt singurele):

1. Controalele facute de diverse autoritati.

Unii dintre concurentii tai au prieteni pe la diverse autoritati si atunci cand fac niste controale la tine acei prieteni  mai sifoneaza ceva din date si pe la prietenii lor recunoscatori;

2.Anagajati de ai tai.

Unii angajati care au plecat suparati din firma, si nu sunt putini acestia, se angajeaza la concurenta (sub diverse forme), concurenta chiar vaneaza astfel de oportunitati pentru a afla date sensibile despre afacerea ta, iar in perioada angajarii furnizeaza diverse informatii legate de clienti, costuri, retea, contracte, clauze etc.

3. Firme si procese de recrutare

O varianta mai elaborata in a afla date despre compania ta este folosind ca paravan firme de recrutare (sau chiar direct, fara a implica firme de recrutare) care posteaza anunturi  foarte tentante pentru oamenii care lucreaza la tine, acesti oameni se duc la interviu, iar acolo intrebarile puse pot dezvalui niste date pe care altfel firma respectiva nu le-ar putea afla despre tine. Astfel de lucruri se petrec destul de des in vanzari, dar si in logistica, eu personal fiind, in anii trecuti, pus de cateva ori in fata unor astfel de situatii cu diverse firme mai mult sau mai putin cunoscute.

E moral?

E legal?

Moral nu, legal nu as putea sa ma pronunt deaorece e cred ca e greu de dovedit ca un angajat al tau a furnizat informatii in cadrul unui interviu. Dar ce conteaza daca e moral sau nu atata timp cat obtii ceea ce ti-ai propus, cam asta e motto-ul vremurilor in care traim.

Ce trebuie facut?

Din punctul meu de vedere clasificarea datelor din companie pe mai multe niveluri si protejarea prin accesul a cat mai putine persoane la aceste date pentru a putea restrictiona numarul persoanelor care pot “vinde” (voit sau nu) aceste date.

Motivarea angajatilor pentru a nu fi tentati sa mearga la interviuri si pentru a se simti in siguranta si multumit cu job-ul actual pe care il are.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *