Cum va evolua logistica dupa criza de coronavirus – partea 1

O sa incerc sa-ti explic viziunea mea despre cum va evolua logistica dupa criza de coronavirus. Iti explic doar din punctul meu de vedere, a ceea ce cred eu ca se va schimba in domeniu. Daca vei citi acest articol pana la final vei afla urmatoarele:

  • cum va evolua piata de depozitare dupa criza
  • cum va evolua logistica dupa criza

Cum va evolua depozitarea dupa criza de Coronavirus

In ultimii 2 ani am luat parte la proiecte in care antreprenorii doreau automatizarea logisticii. Asta putea sa insemna un WMS, acolo unde nu exista sau automatizari pe picking sau pe tot fluxul logistic dintr-un depozit. Se intampla asta pe fondul crizei de personal din domeniu. Bine, criza de personal era peste tot, nu numai in logistica.

Propietarii de afaceri imi spuneau: “Nu mai vreau sa fiu dependent de oameni”. Multi dintre ei incepusera sa realizeze ca omul e piesa slaba din ecuatie. Ca sa fiu sincer aveam senzatia ca unii din ei vroiau sa braveze, adica sa arate industriei sau altor directori din firma cat de tare e firma lui sau filiala lor din Romania si ca trebuie sa vina in vizita sa vada ce fac ei. Unele din proiectele astea nu au fost puse in practica pentru ca au fost blocate de …. bugete. Bugetele pentru astfel de proiecte sunt de ordinul milioanelor de euro (ma refer la proiecte de automatizare completa sau partiala a depozitului, nu doar un WMS).

Retineti ca antreprenorii isi faceau probleme legate de oameni. adica de veriga slaba din ecuatie.

Criza asta de coronavirus se refera tot la oameni. Adica adancesc ideea ca omul e veriga slaba din ecuatie. Asta in contextul in care, in aceasta criza logistica continua sa functioneze. Pentru ca nu prea se poate fara. Daca vazarile au trecut online si la telemunca (la fel si celelalte departamente), logistica trebuie sa continue munca din depozit.

Cum va evolua logistica / depozitul dupa criza

In mod cert multe depozite se vor duce catre automatizari. Afacerile mici se vor duce catre WMS, iar cele mari catre sisteme automate cu roboti si benzi transportoare. De asemenea, cu sisteme automate de picking, posibil cu sisteme automate de depozitare, etc. Cel putin asta va fi tendinta. Nu cred ca toti vor reusi sa puna in practica astfel de proiecte datorita costurilor uriase si schimbarii majore de mod de lucru. Ma refer la cele de automatizare a fluxurilor (picking, depozitare automate etc).

Calculele facute de mine pe proiectele astea de automatizare a fluxurilor arata ca un astfel de proiect era eficient daca salariile in Romania ar fi fost de 3-6 ori mai mari decat la momentul ala (inainte de criza). Adica, inainte de criza, era mai ieftin sa platesti oameni decat sa faci astfel de proiecte ample de automatizare. Si daca mareai salriilegaseai oameni care sa vina la tine, ideea era ca nu dorea nimeni sa mareasca salariile.

Dupa criza cred ca diferenta asta va fi si mai mare pentru ca va fi un privilegiu sa lucrezi, sa ai job. Asta inseamna salarii mai mici in domeniu. Chestia asta se va intampla pentru ca multe firme vor dori WMS, iar WMS-ul iti reduce dependenta de oameni. Multi vor trece pe online, iar trecerea pe online ii va obliga sa se duca catre stocuri in timp real, iar asta e posibil foarte usor cu WMS.

Concluzie

WMS-ul va permite si controlul proceselor de la distanta, daca e un WMS pe platforma web sau cu acces de la distanta.

Cat despre celelalte automatizari sunt convins ca se vor face doar la firmele mari si foarte mari. Dar nu imediat tinand cont ca forta de munca va fi ieftina dupa iesirea din criza.

Mai e un motiv pentru care spun asta: companiile vor fi mai conservatoare cu investitiile, pentru ca asa cum vedem investitiile astea te pot pune in cap intr-o astfel de criza si trebuie sa se recupereze dupa criza (probabil ca va dura intre 1 i 3 ani sa revina la starea de dinainte). Iar incertitudinea aparitiei unei crize s-a accentuat odata cu criza de Covid.

Un alt motiv e legat de mentenanta unor astfel de echipamente intr-o criza globala cum e asta. In cazul in care iti pica un astfel de echipament si nu vei avea piesa la timp vei fi in cap pentru ca nu prea mai poti face picking manual. la fel si cu sistemele de depozitare automata. Adica, in foarte multe cazuri de automatizare, e ori asa ori deloc, ceea ce ar trebui sa ridice multe semne de intrebare.

Va continua seria asta de articole.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: E timpul pentru softuri – pentru WMS

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

One thought on “Cum va evolua logistica dupa criza de coronavirus – partea 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *