Achizitii si optimizari de stocuri

Cum se face o analiza de stoc

analiza de stoc
analiza de stoc

O analiza de stoc ar trebui sa poata sa scoata in evidenta problemele pe care le aveti cu sotucrile si sa va dea solutii de remediere a acelor probleme.

In acest articol, daca il citesti pana la sfarsit vei afla:

  • cum se face o analiza de stoc;
  • cat de multe sunt datele analizate in cadurl unei asemenea analize;
  • ce rezultate are o astfel de analiza de stoc

In mod normal in foarte multe companii nu exista o analiza de stoc facuta profesional si care sa duca la stabilirea unor parametri de stoc, a unui mod de lucru, iar in final la reducerea sotucrilor.

Reducerea valorii stocurilor, la fel ca optimizarea proceselor, este o activitate continua in companie, o activitate cre trebuie facuta periodic cu scopul final de a reduce soticurile. Reducerea valorii stocurilor are efecte directe si rapide in cash flow-ul companiei.

De asemenea are efectul de a reduce necesarul de spatiu de depozitare, necesar care se traduce, de asemenea, in bani.

Cum se face o analiza de stoc?

De obice, o analiza de stoc este o operatiune complexa pentru ca sunt multe date de analizat. Daca nu aveti instrumentele necesare e foarte dificil de facut, mai ales in companiile care a produse multe pe stoc.

Analiza trebuie sa ia in considerare urmatoarele elemente:

-valorile stocurilor pe fiecare produs in anumite perioade de timp,

-Intrarile de marfa pe fiecare produs pe perioada analizata intial

-iesirile de produs pe fiecare produs pe aceiasi perioada.

Toate aceste date trebuiesc corelate si analizate corelat, iar in urma analizei trebuie sa rezulte actiuni care trebuiesc facute asupra aprovizionarii de marfa. Aprovizionarea de marfa, impreuna cu iesirile de marfa imfluenteaza major valoarea stocurilor.

Daca iesirile nu sunt planificate si sunt extrem de fluctuate, iar aprovizionarea nu este suficient de flexibila se ajunge rapid la rupere de stoc.

Cat de multe sunt datele analizate

De obicei, fisierele care rezulta in urma colectarii datelor de stoc au dimensiuni impresionante. De obicei sunt greu de prelucrat chiar si cu un excel. In proiectele derulate de noi, astfel de fisere de date ajung in mod normal la cateva milioane de linii de excel. La asemenea valori excelul crapa, de obicei si atunci e nevoie de alte instrumente mai puternice si mai rapide.

Ce rezultate are o astfel de analiza de stoc

In urma analizei datelor de stoc rezulta parametri corecti pentru stoc si frecventa optima de aprovizioanre. Parametri de stoc sunt: stoc maxim, stoc optim si stoc minim. De obicei, frecventa de aprovizionare e un parametru dinamic pe care il setam, sau mai bine zis rezulta automat in functie de evolutia stocului.

In urma unei astfel de analize se degreveaza spatiu din depozit, se reduc valorile stocurilor si se reduce extrem de mult munca oamenilor. Folosim pentru optimizare si WebWMS,  WebWMS avand un modul dedicat pentru optimizare stocuri.

Principalul beneficiu rezultat este imbunatirea cash flow-ului prin reducerea banilor tinuti in stocuri. Asta se intampla datorita faptului ca prin optimizarea cantitatilor se reduc cantitatile de produse.

Reducerea cantitatilor de produse are ca efect optimizarea spatiului din depozit si o aranjare mai buna a marfurilor. Toate astea, daca sunt facute profesional (asa cum le facem noi), se intampla fara a afecta vanzarile.

Daca vrei sa-ti optimizezi stocurile cumpara serviciul nostru de audit achizitii.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *