Cum lucreaza un VNA

In acest articol daca il vei citi pana la capat veiafla cum lucreaza un VNA si ce e acela un VNA.

Ce e aceala un VNA

Un VNA este un dispozitiv de ridicare si manipulare paleti care e foate eficient. Este eficiente atat din punct de vedere al vitezei de manipulare plaeti cat si din punct de vedere al eficientei de stocare.

Sunt mai multe tipuri de VNA-uri disponibile pe piata; 

  • cele dintr-o singura bucata
  • cele articulate;

Clasificare de mai sus e una proprie nu o sa o gasiti in carti. De fapt primele au fost cele cu corp dintr-o singura bucata, dar care aveau dezavantajul ca le trebuie minim 4 m in capatul rafturilor ca sa schimbe culoarul. Ca sa rezolve problema asta au aparut cele articulate care pivoteaza de la mijloc reusind astfel sa reduca spatiul de viraj si, de semenea spatiul de schimbat culoarul.

Cum lucreaza un VNA

Un VNA este destinat sa lucreze pe culoarul unui raft si foarte rar sa schimbe culoarul. Pentru asta e bine sa aveti putine culoare, culoare care pot fi foarte lungi. Lungimea culoarului nu afecteaza eficienta VNA-ului deoarece VNA-ul este foarte rapid. 

Dupa modul de lucru se pot face mai multe clasificari;

  • VNA pe roti;
  • VNA pe sina

VNA-ul pe roti este asemnator cu un stivuitor diferenta fiind ca e mai mare si ca, atunci cand intra pe culoar trebuie sa mearga drept. Asta pentru ca latimea culoarului este foarte mica, de obicei 1.6 m. Orice mica virare stanga-dreapta risca sa loveasca raftul. Lovirea unui raft duce la colapsarea lui cu tot cu marfa, iar in cadere antreneaza si celelalte rafturi. 

Pentru a evita asta se pun niste opritori metalici la 10 cm de raft in ambele parti ale culoarului. Cand VNA-ul intra pe culoar este ghidat cu ajutorul unor roti laterale pe acei opritori metalici care sunt pe toata lunigimea culoarului. Opritorii impiedica VNA-ul sa se apropie de rafturi.

O alta metoda este aceea de a introduce in pardoseala un fir inductiv iar VNA -ul va urma acel fir inductiv atata timpcat e pe culoar. el are un senzor care detecteaza firul si care urmeaza exact traseul firului.

VNA cu sina

VNA-ul ruleaza pe o sina sau doua si nu mai are nevoie de pregatiri speciale ale pardoselii deoarece el merge doar pe acea sina si nu poate face stanga sau dreapta. Singura pregatire a podelei este legata de instalarea sinei.

In filmuletele de mai jos aveti exemple cu fiecare dintre ele:

VNA;

VNA articulat; 

VNA ghidat inductiv:

VNA ghidat mecanic;

VNA pe sina:

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *