Depozite

Cum costruiesti un depozit nou

Am hotarat sa scriu acest articol pentru ca  am vazut ca oamenii fac o greseala frecventa cand se apuca sa construiasca un depozit nou.

Daca o sa citesti acest articol pana la capat ai sa afli urmatoarele:

  • cum se abordeaza constructia unui depozit nou acum;
  • care e greseala care se face;
  • cum acr trebui abordata corect constructia unui depozit nou;

Cum se abordeaza constructia unui depozit nou acum

O sa va descriu varianta clasica si gresita de abordare a constructiei unui depozit nou acum. Sa zicem ca tu vrei sa costruiesti un depozit nou pentru firma ta pentru ca ti s-a marit activitatea. Pasii sutn urmatorii:

  • iei legatura cu un arhitect si ii zici ca vrei  cladire cu destinatia depozit care sa aiba urmatoarele dimnesiuni: Lxlxh;
  • arhitectul vine si iti face shitele, 2-3 nu conteaza cate, tu agreezi una din ele;
  • iei legatura cu constructorul si faci depozitul;
  • in depozit iti trebuie rafturi si iei legatura cu furnizorii de rafturi care iti fac niste scheme ca sa indesi cati mai multi paleti in spatiu ala;
  • pui rafturile si dai drumu la treaba;

Schematic si simplist cam asa se deruleaza toata treaba. Nu intru in foarte multe detalii legat de pasii astia pentru ca nu asta e scopul articolului.

Care e gresela care se face

Practic nu se face nici o greseala, pasii astia sunt corect daca ai bani de dat aiurea. De ce? Pentru ca daca faci asa o sa ai costuri mai mari decat daca vei face cum iti spun eu si cum vei citi in continuare. Ma refer aici la costurile de costructie a depozitului si costurile de exploatare ulterioare.

Daca o sa procedati asa cum v-am descris mai sus o sa constatati ca atunci cand aduceti rafturile o sa aveti niste probleme legate de pozitionare stalpilor de sustinere a cladiriii. O sa constatati ca daca mai aveati 10 cm in plus pe lungime mai incapea inca un rand de rafturi si tot asa…

O sa costatati de asemenea (asta e posibil ca nu costatati singuri) ca daca depozitul era construit altfel atunci se puteau reduce timpii de operare in depozit. Reducerea timpilor de operare inseamna folosirea a mai putine resurse. Cand vorbesc de resurse vorbesc de oameni si utilaje.

Toate astea va duc la costuri de costructie mai mari pentru caldire. De asemeena va duc la costuri mai mari de operare a depozitului. Daca costurile de constructie a cladirii le platiti o singura data, costurile de operare vor fi permanente. Costurile de operare ajung, in timp, sa depaseasca valori mari si care devin semnificative pentru business. Toate astea se adauga la costul produselor sau serviciilor voastre reducand marja. Reducerea costurilor astora va ofera un avantaj competitiv pe care consurentii nu il au.

Cum ar trebui abordata corect constructia unui depozit nou

In primul rand ar trebui sa vedeti care sunt fluxurile logistice si cum puteti obtine timpi mai buni.

Folosind informatiile astea decideti ce tipuri de rafturi ar trebui sa folositi in depozit si cum ar trebui sa fie pozitionate ca sa obtineti o capacitate maxim posibila a densitatii de plaeti pe metru patrat.

Dupa ce ati ales rafturile si pozitia lor construiti cladirea in jurul rafturilor. In felul asat obtineti costuri pe toate zonele: procese, rafturi si cladire.

Abordarea asta difera de abordarea initiala si va ofera posibilitatea de a avea costuri optime pe toate cele 3 zone. Trebuie sa retineti ca marea majoritate a furnizorilor de rafturi si a arhitectilor sau a costructorilor nu va fac calcule care sa va arate care e cea mai buna solutie din mai multe posibile. Lucrurile astea, de obicei vi le face un consultant logistic. Chestiile astea costa, dar banii pe care ii salvati sunt mult mai multi decat banii pe care ii platiti final pe toate aceste lucrari.

Daca ti-a placut articolul te rog sa-l citesti si pe asta: Constructie depozit nou – calcul cost depozitare

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

3 comentarii la „Cum costruiesti un depozit nou

  • Articolul este foarte util .Se pare ca a omis sa accentueze un aspect ce poate compromite “viata” oricarui depozit : proiectarea si realizarea…pardoselii !
    Ce poate fi mai elementar decit faptul ca intreaga activitate se va desfasura pe pardoseala? De ce in majoritatea cazurilor pardoseala este desconsiderata si este supusa “rationalizarii” prin alegerea celor mai dubioase solutii si neaparat ieftine, pe principiul ca “lasa ca merge si asa!”
    Ce sentiment poti trai stiind cite zeci,sute de mii de metri patrati construiti au parte de o tratare necorespinzatoare a pardoselilor .

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *