Cum calculezi consumul la masina pe gaz

In articoul asta am sa va explic cum calculezi consumul la masina pe gaz. Pare simplu, dar nu e chiar asa, asa ca citeste tot articolul casa afli.

Despre ce voi discuta in acest articol:

  • Consumul la masina pe gaz – care e specificul
  • cum se calculeaza consumul

Consumul la masina pe gaz – care e specificul

Trebuie sa va explic mai intai care e ideea cu masinile pe gaz. Masinile cu motoare termice se pot adapta pentru a functiona pe gaz. Se poate face asta atat la motoarele pe benzina cat si la cele pe motorina. De obicei insa se adapteaza motoarele pe benzina pentru a functiona pe gaz.

Adaptarea se poate face de catre producatorul masinii sau de catre firme specializate. Va recomand sa luati masina cu sistemul de gaz montat de catre producatorul masinii. Dacia face astfel de masini pentru motoarele de 0.9 litri pe banzina. Sistemul montat este unul automat. Asta inseamna ca masina selecteaza combustibilul pe care functioneaza dupa un algoritm Algoritmul tine cont de temperatura motorului, temperatura exterioara etc.

Asta inseamna ca masina va functiona atat pe gaz cat si pe benzina daca exista conbustibil in rezervoare. Preponderent masina va functiona pe gaz dar din cand in cand trece pe benzina. Dupa ce se termina gazul masina va comuta automat pe benzina.

In mod normal masina consuma mai mult gas decat benzina. Diferenta de consum este de pana la 60%. Dar tinand cont ca pretul gazului este 50% din pretul benzinei per total se obtine o economie. Problema care apare e ca masina consuma si gaz si benzina in acelasi timp si de aceea e greu de calculat consumul.

Cum se calculeaza consumul

Va recomand sa folositi o metoda care se aplica astfel transformati consumul de gaz in echivalent consum benzina, in acest fel puteti calcula consumul la masina pe gaz. Cum se face asta? Atunci cand soferul alimenteaza trebuie sa faca plinul si la gaz si la benzina. Ambele sume le adunati si le impartiti la pretul benzinei. Determinati astfel cantitatea de benzina echivalenta care a fost consumata.

Apoi calculul de consum este simplu: raportati csantitatea de combustibil la km efectuati si determinati consumul echivalent de benzina.

Cam asta e recomandarea mea atunci cand sistmeul de alimentare gaz-benzina este automat.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Metode de calcul consum de combustibil

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *