Cum alegi stivuitorul potrivit?

As vrea sa iti povestesc in articolul asta cum sa iti alegi stivuitorul potrivit pentru activitatile tale de logistica. Daca vei citi acest articol complet o sa afli urmatoarele:

  • cum sa iti alegi stivuitorul potrivit – ce criterii sa iei in calcul
  • de ce stivuitorul potrivit este important;

Cum sa iti alegi stivuitorul potrivit

Eu cand vorbesc de stivuitor discut generic de utilaje de manipulare. O sa vedeti ca exista mai multe tipuri de utilaje, dar generic aici am sa le numesc stivuitor. 

Pentru inceput sa vedem ce criterii ar trebui sa stea la baza alegerii stivuitorului potrivit:

  1. spatiul de manevra. E foarte important pentru ca stivuitorul este cel care te limiteaza la a pune mai multi paleti in acelasi spatiu. Utilajul cu un spatiu de manevra cat mai mic permite introducerea a mai multi paleti in acelais spatiu. 
  2. viteza de deplasare. O viteza de deplasare mai mare inseamna eficienta mai mare. Asta inseamna ca puteti face aceleasi operatii in perioada de timp mai mica. 
  3. Viteza de ridicare coborare. De asemenea contribuie la marirea eficientei.
  4. raza de virare. Este importanta pentru ca reduce spatiul la capatul randurilor.

Trebuie sa retii ca distantele de operare sutn cele mai importante pentru ca asta iti permite sa pui mai multi paleti in acelasi spatiu.

Regula esimple: ca cat spatiul de operare e mai mic cu atat spatiul dintre rafturi e mai mic, asta inseamna un grad de umplere a saptiului mai mare.

De ce stivuitorul potrivit este important

O sa fiu succint si pragmatic: stivuitorul potrivit inseamna bani. In ambele sensuri. Un stivuitor cu distante mici de operare iti salveaza bani din constructia depozitului. Asta se intampla pentru ca ai nevoie de o constructie de dimensiuni mai mici pentru a baga un anumit numar de paleti acolo.

Pe de alta parte cu cat se reduce spatiul de manvra cu atat pretul utilajului e mai mare. Diferenta poate fi de zeci de mii de euro. De asemenea cu cat viteza lui de operare e mai mare si sarcina e mai mare cu atat pretul e mai mare.

Ideal este sa poti sa calculezi care e cea mai buna optiune pentru tine si pentru ceea ce vrei sa faci.

Trebuie sa retii, de asemeena, ca unele stivuitoare pot fi folosite atat in interior cat si in exterior, altele doar in exterior, altele doar in interior. De exemplu un stivuitor cu motor termic este permis sa fie folosit in interior doar cu sistem de ventilatie corect dimensiont pentru a evacua gazele arse.

De asemena reach truckurile (stivuitoare cu distanta mica de operare) nu e recomandat sa fie folosite in exterior. Asta se intampla pentru ca se distrug rapidrotile lui din cauza suprafetelor inacvate de rulare.

Daca ti-a placut articolul asta te rog sa-l citesti si pe urmatorul: Tipuri de stivuitoare

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *