Cum alegi o solutie software user friendly?

Nu stiu citi dintre voi, atunci cand decideti a alege o solutie software (WMS, TMS, ERP) pentru a fi implementata in companie, introduc in analiza lor si partea de user friendly.

Tot aud vorbindu-se despre asta in jurul meu, dar nu imi place foarte mult ceea ce aud. Sintagma inseamna o solutie dezvoltata pentru a fi prietenoasa cu utilizatorul. Daca ii veti intreba pe producatorii de soft toti va vor spune ca solutia lor e asa.

Ce inseamna o solutie software user friendly?

As vrea sa va explic ceea ce vad eu ca inseamna asta . In primul rand ar trebui sa definim utilizatorul, deoarece eu vreau sa fie “user friendly” pentru utilizatorii mei si nu pentru orice utilizator.

In conceptia unor furnizori de software solutia trebuie sa fie “user friendly” pentru un utilizator generic. Asta deoarece ei vor sa vanda solutia in mai multe industrii, si atunci, utilizatorul este unul generic.

Dar eu vreau pentru utilizatorul meu! De exemplu: utilizatorul de soft din depozitul unei multinationale difera ca si profil de utilizatorul de soft dintr-o firma romanaeasca de familie. Cel din firma multinationala este mult mai “indeminatic” in a utiliza produse de tehnologie decat celalalt.

Un utilizator de tehnologie dintr-un depozit al unei fabrici de auto difera de un utilizator de tehnologie al unui magazin de imbracaminte. Iar exemplele pot continua.

Cu toate ca oamenii astia difera ca profil furnizorii de solutii software vor spune ca aplicatia lor este “user friendly” atat pentru unul cat si pentru celalalt.

Pe langa faptul ca terminologia difera in cele 2 industrii este posibil ca cel din industria auto sa fie mult mai familiarizat cu formularele si sa poata lucra foarte usor cu astfel de unelte.

Exista solutii prietenoase pentru utilizator?

Exista totusi o solutie care sa va faca sa vedeti daca solutia aleasa este “user friendly” sau nu. Utilizatorii lucreaza in mod normal cu anumite softuri care sunt deja utilizate la scara larga. Exemplul cel mai bun este Excel.

Este foarte posibil ca un utilizator sa se familiarizeze foarte usor cu o interfata de lucru gen Excel. Aceasta pastraza sau emuleaza foarte multe din functionalitatile programului. Un soft care a fost gandit si a fost construit in jurul unei astfel de idei va fi foarte usor de utilizat de catre utilizatorii dumneavoastra. Ei utilizeaza in mod normal un astfel de soft si este foarte obisnuit cu facilitatile acestuia.

O interfata care arata asemanator cu Excel si care permite aceleasi functii de baza, excutate in acelasi mod ca si in Excel va avea succes. De asemenea , o interfata care iti permite in modulul de raportare sa folosesti functionalitatile de baza din excel (gen pivoti) este de asemenea usor de utilizat de catre un viitor utilizator.

Asta inseamna “user friendly” din punctul meu de vedere. Din punctul tau de vedere ce inseamna?

Daca ti-a placut articolul t einvit sa-l citesti si pe urmatoru. Link aici:

Cum as rezolva problema de transport daca as fi primarul capitalei

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *