Logistica

Cu cat ar trebui sa creasca pretul painii

Cu cat ar trebui sa creasca pretul painii in conditiile scumpirii combustibilului si a materiilor prime. Pretul painii este influentat de cresterea pretului la materiile prime si cresterea pretului la combustibili. Pe langa asta mai trebui adaugata cresterea de salarii ca sa avem o imagine exacta. O sa incerc sa va fac niste calcule, neavand pretentia ca sunt extrem de exacte.

Sa plecam de la pretul painii: in 2020 o paine alba de 400 de g era cam 2 lei, acum este cam 3.2 lei. Adica o crestere de 60%. De aici o sa plecam.

Pentru fabricare unei pani de 400 de g se folosesc aprox 300 de g de faina., cam 50 de g de apa si restul sin aditivi, drojdie, sare si zahar. Faina de panificatie 650 a avut o crestere de pret de 30%, faina are o pondere de 55-60% in costul painii. Costul de productie reprezita cam 60% din pretul total al painii, 10-12 % reprezinta costuri de distributie si depozitare, 8-12% marja comerciala etc, restul pana la 100% sunt alte costuri. Cam astea sunt costurile. Facand calculele o sa vedem ca o crestere de 30% a pretului materiilor prime duce la o crestere de aprox 11% a pretului, daca raneram costurile 1:1. Ca sa fim ok o sa dublez valoarea asta, asta inseamna 22% influenta in pret.

Cat a influentat cresterea de pret la combustibil pretul painii

Asa cum zicea logistica are cam 10-12% din pret. Pretul combustibilului reprezinta, in medie cam 4% din costul de logisitca. Daca o sa facem calculele o sa vedem ca avem un procent de 5% al combustibilului din total pret. Pretul combubstibilului a crescut cu 100%. Nu e chair 100%, dar am luat mai mult ca sa vedeti cum arata cifrele.

Daca ajustam cei 5% cu 100 inseamna 10% din pret. Deci avem o crestere de pret din productie de 22% si o crestere de pret de 10% din logistica. Total 32%. Cu toate astea noi vedem ca avem o crestere a pretului painii de 60%. Adica de aprox 2 ori mai mult fata de calcule. Sa zicem ca am niste orori de 30% la calcule, dar tot ramane un procent destul de mare descoperit. Cum se justifica procentul asta? Nu prea se justifica daca ma intrebati pe mine.

Pretul e luat de la Auchan, am cautat pe net pretul painii la Auchan. Ei isi fac painea acolo, asta inseamna ca o parte din costuri sunt mult mult mai mici. De exemplu cei 10-12% costuri de distriburtie si depozitare sunt de fapt doar 3-4% la ei. Adica mult, mult mai mici.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *