Negociere in transport – un proces greu

negociere in transport
negociere in transport

Citeva lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand ai un proces de negociere in transport.

Da, sincer cred asta si ti-o si spun direct de cele mai multe ori: “NU stii sa negociezi!”. Chiar daca stiu ca asta nu face un consultant si ca o sa te superi.

De unde stiu asta?

E simplu:

– daca vii si imi spui ca te-ai intilnit cu transportatorul si i-ai zis: “bai, stii, s-au suparat astia ai mei ca ai preturile mari!”.

– nu gasesc pe altul, asta e cel mai bun si nu mi-a facut niciodata probleme. Stii cat de greu gasesti transport in domeniul nostru?

– nea Gica cu care lucrez eu are cele mai bune preturi ca foloseste motorina din aia cumparata la negru si de aia are preturile asa mici. De fapt preturile nu sunt mici, dar depinde din ce punct de vedere privesti lucrurile.

Astfel de chestii si multe altele aud in proiectele mele de consultanta logistica. De cele mai multe ori imi spun ca negocierea aia e una “prieteneasca” si nu una profesionala.

Cand ma apuc sa discut depre negociere si puncte tari si puncte slabe cu cei care imi spun lucrurile de mai sus constat ca negocierea e de fapt o intrebare: “Cu cat imii faci cursa asta?”

Negociere in transport – pregatirea

Da, de asta spun ca nu stii sa negociezi cu toate ca esti comerciant, de cele mai multe ori. O negociere in transport si logistica, ca orice alta negociere trebuie pregatita dinainte:

– trebuie sa stii cu cine stai de vorba si aici ma refer la persoana. E un profesionist in transporturi sau e un fost sofer devenit patron. Fiecare din ei are stiluri diferite si trebuiesc abordati in mod diferit.

– trebuie sa iti pregatesti atuurile si sa vezi care sunt punctele lui slabe si cum il poti presa pe ele. De ex: ce cifra de afaceri are cu tine si cat reprezita ea din totalul cifrei lui de afaceri?

– ce vrei sa obtii de la negocierea asta? Pe ce pozitie esti? Daca esti pe pozitia leului cat de tare poti musca ca sa nu-l omori?

Si multe altele……..

Negociere in transport – un atuu demontat

Pe da alta parte daca esti transportator si imi spui ca atuul tau este calitatea si cu ea justifici pretul piperat, da-mi voie sa-ti spun ca esti afara din joc. In transport nu exista calitate, sau mai bine spus nu exista non calitate.

De fapt, non calitatea exista, dar pentru scurta perioada de timp pentru ca cel care o ofera (non calitate) se cere singur afara din joc si foarte repede va iesi.

Standardul in transporturi este calitatea, deci nu poti folosi ca atuu ceva ce e standard in industrie, sau daca folosesti asta iti cam furi singur palaria si trebuie sa dai ceva spagi. Nu de alta, dar fara spagi clientul nu prea crede in calitate.:)

Stii ce vrea clientul tau?

De ce te-a chemat la discutie?

Sau te bucuri doar ca te-a chemat si atat. In negocierile mele cu transportatorii putini m-au intrebat de ce i-am chemat acolo. Presupuneau ca am eu un motiv serios.

Negociere in transport – presupuneri gresite

Toti presupuneau ca pretul este motivul cand de fapt costul era motivul real. Cele 2 nu sunt acelasi lucru: pretul transportului este ce platesc transportatorului pe cursa/km, costul este ceea ce platesc dupa ce acopar belelele facute de el.

Eu vroiam sa egalizez cele 2 pretul cu costul, dar niciunul din ei nu imi spunea cum putea el sa ma ajute sa faca asta, chiar la un pret mai mare dar la un cost mai mic. Atentie ca in costul ala intra multe lucruri.

Da, in cazurile astea si multe altele, iti spun sincer ca nu stii sa negociezi si ca, de foarte multe ori iti cam furi singur palaria si platesti cat nu face.

Poate nu ti-ar strica sa avem o intilnire profesionala, asa sa ne cunoastem si sa vedem cum te pot ajuta. Sigur o sa-ti faca bine.:)

Daca vrei si ai timp mai poti pierse 5 minute din viata sa te util pe oferta noastra de servicii de consultanta logistica si daca iti place poate ne ceri si o oferta speciala, ca pentru tine.:)

Daca ti-a placut articolul sigur vei vrea sa citesti si acest articol: Cum profitabilizezi o afacere de transport

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *