Logistica

Consultanta logistica – cum esti sigur ca alegi un furnizor bun

Consultanta in logistica
Consultanta in logistica

Consultanta in logistica la fel ca si consultanta de business generala poate parea o chestiune simpla pe care o poate face oricine. SI asa si este sa stiti! E o chestiune simpla pe care o poate face oricine! Poate vi se pare ciudat sa auziti asta de la mine, dar orice consultanta poate fi facuta de oricine, mai ales de noi, romanii, care suntem foarte buni la dat sfaturi altora.

Ce vei citi in acest articol:

  • cate tiprui de companii care ofera consultanta in logistica sunt pe piata
  • care sunt diferentele dintre aceste companii
  • ce e recomandabil sa legi tu ca sa nu pierzi banii;

Performanta

Totusi……cand incepem sa discutam de performanta …. atunci lucrurile se schimba. O sa va dati seama ca o consultanta in logistica in urma careia sa obtineti performanta nu poate face oricine.

Pentru a va lua banii, orice manager de logistica care a parasit o companie isi poate deschide o firma de consultanta in logistica….si gata..face consutanta. Mai nou si firmele de IT care dezvoltau soft fac consultanta logistica.

Daca o sa dati un serch pe google cautand consultanta logistica o sa gasiti cel putin 3 tipuri de companii care ofera un astfel de serviciu.

Primul timp de companie care ofera consultanta logistica

Este managerul de logistica care a lucrat pana acum la o companie. A parasit compania si si-a dat seama ca poate sa-i invete pe altii sa faca logistica. Totul bun si frumos, dar apar niste chestiun pe care ar trebui sa le luati in seama.

Ce experienta practica are acel consultant?

Voi vreti un astfel de serviciu ca sa va ofere niste solutii la niste probleme practice. ATENTIE! un consultant nu este un coach. Adica un om care vine sa te ajute sa rezolvi problemele fara insa a da solutii la ele. Un consultant este un specialist care vine sa-ti rezolve problemele oferindu-ti solutii destepte de rezolvare. Si aici discutam de solutii practice, iar aceste solutii vin din multa experinta, experienta care se cumuleaza in timp. Trebuie sa aveti grija ca acel on sa aiba experienta necesara ca sa va poata oferi solutii la problemele voastre. Mai mult ar trebui sa aiba experienta atat in mediul de companie “de familie”, cat si in mediul de companie multinationala.

Ce metode aplica ca sa rezolve problemele?

Aici sunt 2 variante:

  1. niste sabloane date de diversele tehnici si metode de optimizare: gen 6sigma, kaizen etc si
  2.  sabloane si experieta care il ajuta sa vada mai repede unde e problema si apoi sa ofere solutia. Sabloanele il vor ajuta sa gaseasca problema (in foate multe cazuri, nu in toate, pentru tine de experienta sa vezi problema). Experienta il va ajuta sa dea solutia smart si potrivita. Partea cu sabloanele o pot face toti cei care citesc o carte (sau mai multe) si fac niste cursuri specifice. Partea cu solutia e delicata, pentru ca aia vine din experienta,

Cum iti dai seama ce experienta are?

Asta e partea grea si aici se face diferenta intre un serviciu de consultanta in logistica care aduce plus valoare si unul care doar iti ia banii. Exista o solutie si aici: prima chestie e sa te uti sa vezi prin cate companii a lucrat. Teoretic si practic mai multe companii din industrii diverse inseamna mai multe probleme.

Mai multe probleme inseamna experienta mai mare pentru ca te-ia dat de multe ori cu capul de grinda de sus).  A doua chestie este sa te uiti ce scrie la el pe blog sau pe site. Un om cu experienta multa are multe de spus si, de obicei spune, nu tine ascuns. Asta se poate vedea simplu prin numarul de articole, prin problemele abordate. Se poate vvedea prin faptul ca abordeaza probleme practice si ofera solutii in articolele alea si nu doar chestii teoretice citite de prin carti etc.

Consultanta in logistic e despre…

Consultanta in logistica nu e despre cati bani dai consultantului ci despre cati bani obtii in urma procesului de consultanta. Experienta consultantului si nu doar experienta in logistica ci si experienta in:

-management (pentru ca lucram cu oameni si trebuie sa implementam solutiile), experienta in psihologia oamenilor;

-experienta in implementare de soft (daca are experienta in dezvoltare soft e si mai bine pentru ca intelege acest proces intim), experienta in project management;

-experienta in managementul schimbarii etc.

-De asemenea e importanta experienta in transport, distributie, depozitare, vanzari, optimizare stocuri, negociere, achizitii management de flota, adica in multe arii din logistica nu doar intr-una si anume depozitare sau doar transport.

Un astfel de om ar fi bine sa nu fie doar un fost sef de depozit. Mai exista companii la care consultantii nu au lucrat 1 minut in viata lor intr-o firma (in cazul asta experienta lor practica se limiteaza la carti si sabloane).

De obicei un astfe de serviciu oferit de o astfel de persoana e un serviciu ieftin. Un astfel de serivicu nu aduce bani la final (sunt mari sanse sa se intamle asta si da vina pe client, pe oamenii din organizatie etc), dar e posibil sa aveti surprize si sa contatati ca vor cere si multi bani.

Al doilea tip de companie care ofera consultanta logistica

Al doilea tip de companii care ofera consultanta logistica sunt companiile de soft. De obicei aceste companii sunt companii de IT care au dezvoltat diverse softuri pentru a acoperi zone din logistica, de obicei WMS (warehouse management system).

In principiu un astfel de soft este un soft care organizeaza procesele si pe alocuri le si optimizeaza (depinde de experienta celor care au facut softul). Implementarile acestea de soft au la baza un audit de procese. Acest audit de procese care are rolul de a vedea daca procesle fizice sunt la fel ca cele din soft.

De obicei, in astfel de proiecte finalitatea este modificarea proceselor din soft ca sa corespunda cu cele fizice. Asta se intampla pentru ca e mai usor pentru compania de soft sa faca asta. Are expertiza mare pe domeniul asta si e in zona lor de confort. Si pe de alta parte ei iau si bani suplimentari pentru asta.

Finalizarea … invitabila

Orice fel de proces de consultanta in logistica cu o astfel de companie se va finaliza cu recomandarea sa implementezi softul lor. Ei nu or  sa optimizeze procesele fizic pentru ca nu au interesul, procese mai putin optimizate inseamna bani mai multi dati pe modificarea solutiei software.

Oamenii din astfel de companii care fac consultanta logistica sunt de fapt niste translatori de proces. Ei traduc procesele fizice in limbajul programatorilor ca sa-i ajute sa transpuna asta in soft. O sa vedeti ca acesti oameni (consultanta in logistica se face cu oameni si se bazeaza foarte mult pe experienta lor) au background (cv) in IT. Acesti oameni nu au lucrat niciodata cu oamenii din depozit, cu soferii sau cu gestionarii in mod direct.

Dupa soft apar procese paralele

Ei nu vor intelege niciodata de ce dupa implementarea softului vor aparea procese paralele care se vor desfasura in afara softului. Asta, de obicei, tine de experienta practica de consultanta. Partea de management logistic , de obicei, lipseste la acesti oameni.

Va dati seama de asta citind pe site-ul lor articole. Aceste articole veti vedea ca vorbesc despre soft, indicatori de performanta, despre implementare, despre cum rezolva softul probleme. Nu o sa gasiti articole de management in care ei va spun cum se rezolva probleme practice management logistic si general.

De obicei, serviciul acesta de consultanta logistica nu aduce plus valoare si se termina inevitabil prin recomandarea de a cumpara softul lor. Chiar daca ai chiar daca nu ai nevoie, dar o sa vezi asta prea tarziu.

Aceste companii nu va cer bani multi pe audit. De obicei doar asta fac, partea de implementare si rezolvari se finalizeaza tot timpul cu implementare de soft. Doar auditul nu poate sustine armata de programatori din spate. In mod cert o sa fiti directionati pentru a cumpara softul, soft care este extrem scump si care acopera diferenta de costuri.

Al treilea tip de companie care ofera servici de consultanta in logistica

Sunt companiile care ofera consultanta in logistica si sunt specializate pe asta. De obicei exista multa experienta in spate, experienta cumulata in diverse industrii si indiverse ramuri. E simplu sa va dati seama de asta citit case study si modul in care au rezolvat destept probleme la clienti (aveti aici cateva exemple: Optimizare procese, Optimizare procese -solutii destepte .

Sunt doar 2 exemple, dar pe blog la mine gasiti si altele intre sutele de articole scrise); de asemenea, o sa gasiti articole despre management (eu sunt seful! , management punctual , sunt doar 2 exemple recente), transport, distributie, management de flota, implementare si dezvoltare solutii software, despre stocuri si optimizari etc.

Noi discutam cu clientii despre ROI  si avem exemple despre proiecte in care ROI-ul a fost de 2000%. In astfel de cazuri nu e vorba despre cati bani platesti, de fapt nu platesti nimic. Serviciile sunt gratuite pentru ca iti aducem de cel putin 3 ori mai multi bani inapoi.

Diferenta de servicii

Servicile noastre sunt structurate si suntem primii in piata care am facut asta pe zona de consultanta in logistica. Foarte multi copiaza structura noastra de servicii si detalierea lor. Poti vedea asta simplu cand e ceri o oferta, iar apoi te uiti la noi pe site sa vezi structura.

Astfel de companii nu au multi consultanti pentru ca e greu sa gasesti experienta pe atat de multe domenii in piata la un singur om. Aceste domenii sunt interonectate. La un client optimizazea de procese presupune, de obicei, cunostiinte de proces, de management si cunostiinte de software (fie el Excel, ERP, WMS sau BI).

Astfel de oameni sunt greu de gasit in piata, de aceea o astfel de firma va avea 1 maxim 2 oameni extrem de pregatiti pe aceste domenii.

Sper sa fi inteles care sunt diferentele dintre diversii prestatori de servicii de zona aceasta de consultanta logistica. In urma articolului acesta sa alegeti in cunostiinta de cauza, iar daca vreti sa vedeti ce servicii va putem oferi, le puteti accesa aici: Servicii de consultanta logistica .

Banii pe care ii dai pentru astfel servicii trebuie sa-ti aduca inapoi mai multi bani. Asta e regula de baza cand faci consulnta in logistica.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

One thought on “Consultanta logistica – cum esti sigur ca alegi un furnizor bun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *