Comanda de transport

Comanda de transport este un document foarte important in domeniul transportului de marfuri. In proiectele mele am gasit multe situatii in care comanda de transport nu ezista sau era foarte simplist facuta. Daca o sa citesti acest articol pana la final vei afla urmatoarele:

 • ce importanta are comanda si de ce trebuie sa o ai
 • ce informatii esentiale trebuie sa existe pe comanda de tranport
 • cum poti downloada un model de comapnda

Ce importanta are comanda de transport si de ce trebuie sa o ai

Conform legii orice prestare de servicii se oate face pe baza de contract. In cazul transporturilor regulate e recomandat sa aveti un contract cu furnizorul, iar fiecare cursa sa aiba comanda de transport. E recomandat ca asta sa fie stipulat in contractul de transport.

Pentru transporturile spot contractul e foarte laborios si conumator de timp. Transportul spot este acel tip de transport care se realizeaza doar 1 singura data. Adica ai gasit clientul, ai facut transportul si gata. Totul trebuie sa se intample foarte rapid. Din aceasta cauza se foloseste comanda de transport. In acest caz comanda reprezinta contractul dintre transportator si client.

Comanda are o importanta majora deoarece, asa cum ziceam mai sus, ea tine loc de contract. Cu alte cuvinte este un contract simplificat si poate fi folosita ca atare in instanta. Este foarte important sa o aveti semnata si stampilata de ambele parti. Asta va fereste de eventualele neplaceri atunci cand aveti probleme cu transportatorul sau cu clientul.

Cine emite comanda

Nu exista o regula, ea este emisa de unul dintre cei 2 participanti: client sau compania de transport. De obicei firmele de transport au comenzile lor. Daca lucrati mult cu transport spot si doriti sa precizati niste elemente importante in comanda e bine sa va faceti propria comanda.

Ce informatii esentiale trebuie sa contina comanda de transport

In primul rand comanda de transport trebuie sa contina informatii de identificare ale celor implicati: client si transportator. Mai trebuie sa contina persoanele de contact cu datele lor de contact pentru cei 2 implicati.

Urmatoarele informatii importante sunt datele legate de transport si anume:

 • data, ora si locul incarcarii;
 • tipul de camion necesar cu nr de paleti si greutatea marfurilor;
 • data, ora si locul de descarcare cu persoana de contact de acolo daca e cazul’

Alte instructiuni, iar aici discutam de nr de km, pret, instructiuni speciale privind conditiile de transport, conditiile de asigurare a marfurilor etc. Ultimele informatii speciale sunt cele legate de semnaturile si stampilele participantilor la transport.

Cam astea sunt informatiile esentiale, bineinteles ca se pot adauga si altele, dar retineti ca o comanda trebuie sa fie cat mai simpla.

Cum puteti downloada un model de comanda

Am creat pentru voi un model de comanda , simpla si usor de folosit care are cam toate elementele esentiale. Ce e frumos la acest model este ca este creat sa incapa intr-o singura pagina A4.

Puteti downloada de aici modelul de comanda: Comanda de transport

Daca ti-a placut acest articol te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Dezvoltare zone in transportul international de marfa

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

2 comentarii la „Comanda de transport

 • februarie 14, 2019 la 6:20 am
  Permalink

  TIPS pentru cei care folosesc documentul: vedeti ca puteti completa direct in document de pe computer, nu trebuie sa-l printati si sa-l completati de mana. Ca sa faceti asta, cand il deschideti cu acrobat reader in partea de sus aveti 3 taburi: pagina principala, instrumente si numele fisierului deschis (in acea zona vi se afiseaza unul dupa altul toate fisierele deschise daca aveti mai multe). De aici intrati la tabul de instrumente si dati click acolo pe completare si semnare. Dupa care o sa puteti completa fiecare canpp al foii dand click direct pe acel camp.

  Răspunde
 • Pingback: Ce inseamna inbound si outbound transport - Logistic Specialist Blog

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *