Colectare selectiva a gunoiului

colectare selectiva
colectare selectiva

Bun, vroiam sa vorbesc despre asta mai demult (colectare selectiva a gunoiului), dar se pare, ca acum este momentul potrivit.

Ca sa fiu clar de la inceput vreau sa spun ca: EU NU VREAU SA PLATESC PENTRU CA NU SE FACE COLECTARE SELECTIVA A GUNOIULUI!

Am sa va explic de ce. Pentru mine acasa e foarte simplu sa fac asta: pun in 3 pungi separate diversele tipuri de gunoi. Necesita un pic de disciplina, dar pentur mine e simplu si chiar vreau sa fac asta.

Firmele de solubritate pot face colectare selectiva?

NU e simplu insa pentru firmele de salubritate sa colecteze astfel gunoiul. Ar trebui ca la fiecare bloc sa fie tomberon separat, adica minim 3 tomberoane.

Pe langa asta firmele de salubritate nu pot descarca toate tomberoanele odata intr-o singura masina ci, ca sa face colectarea selectiva usoara pe tot lantul le trebuie sa colecteze fiecare tomberon in cite o masina separata.

Asta inseamna ca pentru a umple o masina vor trebui sa faca mai multi kilometri. si vor trebui sa aiba 3 masini. care sa mearga pe acelasi traseu sau 1 masina care sa faca in perioade de timp diferite colectarea diverselor tomberoane.

Oricum ai invarti-o tot le trebuie mai multe masini si vor face kilometri mai multi ceea ce inseamna costuri mai mari pentru ei si bataie de cap mai mare. Totusi costurile astea nu vor fi transferate catre firme sau cetateni deoarece ei obtin venituri suplimentare sin hartie, platic si metal si vor plati mai putin la groapa de gunoi pentru gunoi pentru ca il vor duce acolo doar pe cel menajer.

Afacere cu gunoi si colectare selectiva

Afacerea asta cu gunoiul este una foarte profitabila daca e facuta bine cu marje de 25-30%. Marjele vin din faptul ca ei colecteaza la volum, adica incaseaza bani pe volumul de gunoi ridicat de la populatie si firme si platesc la groapa de gunoi pentru greutate. Asta inseamna ca in termen de volum ei vor incasa pe acelasi volum de 3 pana la 10 ori vloarea lui pentru ca ei compacteaza acel gunoi.

Nici o firma de salubritate, din ce stiu eu, nu este pregatita ca de miine sa poata colecta gunoiul selectiv chiar daca populatia ar putea si ar face asta de maine. Cu orice fel de organizare ar face si oricum ar dorii sa colecteze selectiv gunoiul de la populatie si de la firme tot le va trebui un numar dublu de masini (e posibil ca in localitatile mici marirea numarul de masini sa fie mai mica). Dublarea numarului de masina implica investitii, investii pe care si ei si primaria vor dori sa le scoata de la populatie si nu din profitul firmelor de salubritate, asa cum face orice firma care nu poate mari preturile ca nu ii permite piata atunci cand trebuie sa faca investitii.

Pe langa asta, pentru ca nu toti oamenii vor respecta sa arunce hartia la hartie si platicul la plastic (nu din rea vointa, dar e posibil sa greseasca) vor trebui sa mai faca o sortare manuala ulterior (sau semiautomata).

Sortarea gunoiului

Sortarea oricum va trebui sa aiba loc pentru ca vor trebui sa separe hartia de carton, platicul de folie etc. Toate astea sunt necesare pentru a obtine pret mai mare din vanzarea deseurilor catre firme de valorificare a lor si pentru a reusi sa compacteze foarte bine materialele, compactarea ducand la preturi mai mici de transport (uneori pentru a reusi compactarea e necesar sa scoti dopurile sticlelor sau sa le gauresti).

Dupa cum vedeti procesele nu sunt asa de simple si necesita investiti si efort, iar pentru ei e mult mai usor sa transfere catre fraieri (iar primarii probabil ca vor face front comun cu firmele de salubritate) costul pe tona suplimentar.

Dragi primari si firme de salubritate eu nu vreau sa platesc taxa suplimentara pentru ca eu pot, de maine incepand, sa fac selectia gunoaielor pe care le arunc. Si atunci, daca eu pot si vreau sa fac asta, de ce platesc?

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

7 comentarii la „Colectare selectiva a gunoiului

 • februarie 3, 2017 la 9:00 am
  Permalink

  Foarte buna mini-analiza, – felicitari! – este exact genul de discutie tehnica de care are nevoie managementul deseurilor in Romania. Deocamdata el se afla la nivelul de “apendice al primarului” si cam asa se si comporta, fiindu-i impuse decizii discretionare ale administratie publice locale, deseori bazate pe ….nimic. Lipseste profund o analiza de costuri, urmata de identificarea si aplicarea unor masuri de optimizare, pasi normali in orice activitate care trebuie finantata. Dar, incet si sigur, aceasta apare… Continuati sa scrieti si, poate, gasim modalitati de colaborare.

  Răspunde
  • februarie 3, 2017 la 9:10 am
   Permalink

   Raul, stiu din interiorul sistemului lucruri care se intampla, dar nu stiu daca e cazul sa intram prea mult in detalii. 🙂

   Răspunde
 • februarie 11, 2017 la 5:38 am
  Permalink

  Sunt si lacune in documentarea ta:
  1.In multe judete cei care colecteaza gunoiul pe 3-5 fractii(menajer,hartie-carton,plastic-metal,sticla,biodegradabil,voluminoase,periculoase) in urma licitatiilor sunt obligati sa colecteze deseurile reciclabile si sa le duca la statia de reciclare locala,pentru aceasta activitate(deseuri colectate selectiv) nu primesc bani.Bani firma de salubritate ii castiga din pretul cu care a castigat licitatia(un pret lei/persoana si un pret lei/tona la Ag.Ec.)Licitatia se adjudeca la cel mai scazut pret
  CONCLUZIA …in general un contract este pe 8 ani (sunt cazuri cu 5 ani) iar firma in primii ani este pe pierdere urmand ca DACA autoritate locala aproba ( si aici nu intru in detalii hmmmm!!!??) preturile sa fie majorate si astfel firma in 8 ani sa iasa in ceva profit,mai mare sau mai mic ( nici aici nu intru in detali HMMMMMMMMMMMMMM!!??)
  2.Oricum legea te obliga sa selectezi iar prin noile contracte incheiate pe colectarea pe mai multe fractii cand tu nu depui in pubela deseul respectiv firma nu il ridica si iti aplica in sticker cu continut necorespunzator (asa ca il soretezi si data viitoare esti mai atent)
  3.Problema este ca tintele de recuperare nu vor fi indeplinite prea curand in Romania.Nu sunt prea multi procesatori care sa iti ia deseurile reciclabile colectate pt. ca sunt infestate si multe din ele le balotezi si le dai la incinerare catre fabricile de ciment care te taxeaza ceva mai putin ca un depozit ecologic.Doar o parte poti sa le vinzi (daca operezi statia de sortare!) iar despre sticla ce sa mai vorbim!!! Greu de plasat!
  Deseul Textil la fel!
  Si as puitea continua dar cred ca este suficent
  Nu este usor si nici placut….dar mergem inainte

  Răspunde
  • februarie 11, 2017 la 6:26 am
   Permalink

   Multumesc pentru completari. Sunt utile si corecte!

   Răspunde
 • iulie 6, 2018 la 8:57 am
  Permalink

  In Belgia -Anvers ,transportul gunoiului selectat se face incepand cu 2012 ,in zile diferite ! Mezelurile ,cascavalul ,etc. se impacheteaza in niste hartii care au foite de plastic …Acest plastic trebuie depozitat separat in casa . Cand scoti punga colorata in strada ,daca nu este selectat gunoiul,gunoierii iti lasa punga in fata casei cu o eticheta rosie …semn ca vei plati amenda !
  Pungile colorate diferit sunt destul de scumpe ,dar asta e ! Peturile de plastic trebuie aplatizate ,idem si dozele de bere ,etc -din aluminiu :-)))

  Răspunde
  • iulie 7, 2018 la 2:50 am
   Permalink

   Probabil ca vine si cubeneficii asta, adica ar trebui sa nu mai paltesti gunoiul cand faci asta pentru ca ei recupereaza banii din valorificarea hartiei plasticului si metalului.

   Răspunde

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *