Coduri de bara – pe intelesul tuturor
La inceputurile activitatii mele in logistica nu prea reuseam sa inteleg ce se intampla cu acele coduri de bara pe care le vedeam pe unele produse si ce se poate face cu ele. De aceea m-am hatarat sa scriu acest articol pentru a explica pe intelesul tuturor ce reprezinta si cum se pot folosi codurile de bare.
In acest articol vei afla urmatoarele:
- o scurta istorie a codurilor de bara;
- exemple de coduri de bara cu descrierea lor;
Istorie coduri de bara
Sa plecam un pic de la istorie si de la necesitate. Odata cu marirea numarului de produse intr-un depozit exista posibilitatea foarte mare ca angajatii care aleg produsele pentru operatii logistice sa incurce produsele.
Acest lucru se intampla datorita faptului ca singurul element de identificare la momentul respectiv (si acum mai exista astfel de situatii) era numele produsului, firma care il livra, gramajul, forma etc.
Operatiunea de evidenta si managemement al produselor devenea foarte complicata. Aparusera computerele, trebuia creata o modalitate prin care computerul sa citeasca rapid produsele.
Intial au fost alocate produselor niste coduri pentru a fi identificate in sistemul informatic. Citirea numerelor in formatul lor scris era si este si la ora actuala problematica pentru computere. Aceasta operatie se cheama ocerizare si presupune ca un soft sa converteasca textul de pe un suport fizic in informatie electronica.
Acest precedeu da erori daca cifrele sau textul este sters sau murdar etc. De aceea au fost create niste coduri in format digital care sa poata fi citite simplu de catre computer cu ajutorul unui scaner (aparat care este capabil sa citeasca codurile de bare).
Un code de bare arata asa cum vedeti in imaginea alaturata si este o succesiune de bare albe si negre verticale de diverse grosimi.
Liniile negre si spatiile albe reprezinta succesiuni de 0 si 1, adica un text scris in binar. Scanerul nu face altceva decat sa converteasca liniile si barele in cod binar si il transmite computerului care il conversteste in text.
Tipuri de coduri de bare:
Codul de bare UPC
Codul UPC este un cod folosit cu preponderenta in USA, dar si in Marea Britanie, Noua Zeelanda etc. Are 2 variante:
-UPC-A cu 12 digiti si
-UPC-E cu 6 digiti. S
e foloseste pentru codificare produselor pentru citirea lor in punctele de vanzare. Codul UPC -E este folosit pentru a eticheta produsele care au dimensiuni mai mici si pe care nu ar putea fi aplicat un cod UPC-A.
Codurile de bare EAN
Codurile de bara EAN 13 este de fapt un cod UPC, dar care mai are adaugat un digit. Acest digit permite localizarea (de obicei e un cod de tara). Este folosit in Europa preponderent, fiind adoptarea UPC pentru Europa.
Se foloseste de asemenea pentru identificare produselor. Exista si o varianta mai scurta EAN 8 care are doar 8 digiti, iar princpiul este acelasi ca la codul UPC-E. Are mai multe variantii: EAN 8, JAN 13, ISBN (pentru carti), ISSN.
Coduri de bara CODE 39
Coduri de bara CODE 39 poate stoca mai multa informatie, atat numerica cat si alfanumerica (cifre si litere). Este folosit mult in industria auto si in industria de aparare. Numele lui vine de la faptul ca poate stoca 39 de caractere. Versiuni mai recente au fost upgradate sa poata stoca 43 de caractere. Codul este asemanator cu codul CODE 128.
Coduri de bara CODE 128
Coduri de bara CODE 128 este folosit in supply chain preponderent. Sunt folosite preponderent pentru etichetarea paletilor sau a containerelor (numindu-se SSCC in cazul containerelor). Codul 128 este unul puternic doarece poate stoca orice fel de caractere care sunt cuplrinse in codul ASCII 128. De fapt de acolo ii vine si numele.
Coduri de bara ITF
Coduri de bara ITF este folosit de catre industria de producere de ambalaje. Are avantajul ca poate fi citit in conditii diverse si pe diverse materiale. De exemplu este foarte folosit pentru tiparirea pe cutiile de carton ondulat (direct pe cutie fara a folosi o eticheta).
Cam aceste coduri sunt cele mai folosite. Mai exista si alte tipuri de coduri:
-CODE 93 derivat din CODE 39 dar care e mai compact si mai sigur,
-CODABAR un cod care are 4 caractere aditionale pentru start/stop,
-GS1 DATABAR,
-MSI PLESSEY etc.
Toate aceste coduri sunt coduri intr-o singura dimensiune, adica caracterele sau digitii sunt insirati de la stanga la dreapta (sau invers) pe lungime.
Exista si coduri in 2 dimensiuni sub forme de matrice. Astfel de coduri au avantajul ca pot codifica foarte multa informatie, intr-un QR CODE de exemplu se poate codifica o intrega pagina A4 de informatie.
Codul QR CODE
Codul QR este unul de tip matrice, usor si rapid de citit cu ajutorul scanerelor cu camera. Aceste tipuri de coduri nu pot fi citite de scanerele usuale (adica cele care folosesc laser pentru citire). Codul acesta a inceput sa creasca in notorietate in Japonia si continua sa creasca in notorietate pe zi ce trece datorita faptului ca poate stoca foarte multa informatie.
Codul matrice DATAMATRIX
Codul DATAMATRIX este de asemenea un cod in 2 dimensiuni de tip matrice si este in special folosit in industria electronica pentru etichetarea componentelor electronice mici. Poate stoca, de asemenea, foarte multa informatie la fel ca si QR CODE, dar spre deosebire de acesta are toleranta ridicata la erori si poate fi citit foarte rapid.
Codul PDF 417
Codul PDF 417 este de asemenea un cod de tip matrice, dar poate stoca un volum urias da date ca: grafica, text, fotografii, amprente, numere, semnaturi etc. Poate stoca 1.1 kilobiti de date si este cel mai puternic cod de bare bidimensional.
Codul AZTEK
Codul ASTEK este un cod de tip matrice si este folosit preponderent in industria aviatica pentru codificare informatiilor pe biletele de calatorie. Are avantajul ca poate fi citit si daca a fost printat cu rezolutie mica mai mai prost calitativ si nu are nevoie de de o “zona libera” de jur imprejur asa cum au nevoie celelalte tipuri de coduri bidimenzionale.
Cam acestea sunt cele mai importante tipuri de coduri de bare.
Informatii suplimentare despre codurile de bara
Ce mai trebuie sa stiti despre coduri de bare este ca exista un organism international care aloca coduri de bare produselor. Acest organism international aloca coduri pe bani si are rolul de a gestiona UNIC un cod de bare.
Astfel, un cod cumparat de la ei, va asigura ca produsul dumneavoastra este unic identificat printre celelalte produse care au coduri cumparate de la ei. E foarte important sa intelegeti ca nu sunteti obligati sa cumparati coduri de bare de la ei si vi le puteti genera singuri.
In cazul in care vi le generati singuri e foarte posibil ca un cod al unui produs de al dumneavoastra sa fie si pe alt produs al unui alt producator, care, de asemenea si-a generat singur codul sau l-a cumparat. In mod normal asta devine o problema atunci cand produsele vandute de dumneavoastra se adreseaza pietei internationale sau nationale (mai rar).
Pentru a evita astfel de probeleme marii retaileri isi genereaza propriile coduri de bare, iar listarea produselor in magazinele lor se face doar daca sunt etichetate cu aceste coduri de bare emise de ei. Ei fac asta pentru e evita suprapunerea codurilor de la pruducatori diferiti si a evita ca la casa vinul sa fie identificat ca si cauciuc de masina.
In mod general aceste informatii sunt suficiente pentru a lucra si identifica un tip de cod de bara de baza, Fiecare dintre codurile de bare au derivatii sau variante mai complicate care ajuta in diverse industrii sau aplicatii specifice.
Daca vrei o solutie software care sa lucreze cu coduri de bara poti alege WebWMS – solutia gratuia WMS
Concluzii cu care sa ramai:
- exista mai multe tiprui de coduri de bara care se pot folosi in diverse industrii;
- fiecare din aceste coduri de bara poate stoca mai multa sau mai putin informatie;
- atucni cand alegi ce cod de bara folosesti trebuie sa te gandesti la cata informatie stochezi in el si cu ce scanere va fi scanat. Nu toate scanerele pot scana coduri de tip QR code. Daca ti-a placut articolul poti citi aici despre scanere: Tipuri de cititoare de cod de bara
foarte bine detaliate tipurile de coduri de bare!
multumesc pentru detalii, chiar nu stiam ca imi pot genera singura, credeam ca sunt pentru uz intern al unui magazin doar.
Cu placere. Poti genera cate vrei s le poti folosi cum vrei.
Buna ziua! Nici eu nu stiam..Am incercat sa le cumpar de la gs1 Romania. dar trebuie a platesti o taxa de licenta de 360 euro/an. Deci nu e obligatoriu sale iei e la ei? Cum le pot genera ? Multumesc anticipat..
Codurile de bara ti le poti genera intern. E necesar sa le cumpari doar daca vrei ca produselle tale sa nu aiba acelasi cod de bara cu ale altui producator. Dar sasele sunt mici pentru ca atunci cand te duci in supermarket iti dau ei codul lor de bara.
intrebare :: acelas produs dar fabricanti diferiti poate sa aiba acelas cod de bare ?? acelas produs , acelas fabricant dar ambaj diferit are acelas cod ?
Putin probabil in ambele cazuri. Diferite amablari la acelasi producator inseamna produs diferit, de obicei. Daca codurile sunt geenrate intern de fiecare producator fara sa le cumpere de la un furnizor independent se poate intampla asta. De aceea hipermarketurile isi genereaza propriile coduri.