Coduri de bara, RFID si IoT in logistica
z
Pentru cei care nu stiti cu ce se mananca cele de mai sus in logistica am sa fac o scurta traducere, in primul rand de la acronime la cuvinte lungi si apoi la ce inseamna si cu ce se mananca.
Din acest articol vei afla urmatoarele:
- ce inseamna fiecare din aceste acronime;
- de ce este complicat ca noile tehnologii sa patrunda in logistica;
Ce inseamna coduri de bare
Codurile de bara cred ca stie toata lumea ce sunt, iar daca nu stiti va recomanda sa cititi acest articol. In acest articol iti explic ce sunt si cu se mananca: Codurile de bara pe intelesul tuturor.
Ce inseamna RFID
RFID inseamna Radio frequency identifier adica un identificator prin radio frecventa. Un mic cip care are un identificator, de obicei de tip numeric si care este transmis sau captat de receptor. Dispozitivul RFID este format dintr-o antena si un cip care contine informatiile de identificare ale dispozitivului. El nu este alimentat la nici o sursa de tensiune, fiind de tip pasiv.
Ce inseamna IoT
IoT se refera la internet of things, adica internetul lucrurilor un concept care vrea sa puna pe internet lucrurile cu care noi interactionam in viata de zi cu zi. Asta inseamna ca fiecare obiect va avea cate un dispozitiv atasat. Dispozitivul este mai destept sau mai simplu in functie de ceea ce se doreste a se face cu el. Acel dispozitiv va comunica prin internet date despre obictul respectiv. Cel mai simplu device de acest gen este un tag care contine un identificator (de obicei un numar). Toate aceste dispozitive sunt alimentate la o sursa de energie (in cele mai nulte cazuri).
Cum functioneaza tehnologiile astea
Dupa cum vedeti principiul de baza ramane acelasi, adica identificare unor obiecte prin atasarea altor elemente de aceste obiecte. Aceste elementele atasate contin informatii care sunt citite sau transmise catre un alt device. Primordial informatiile continute sunt cele de identificare, iar identificarea se face cu ajutorul computerului. Pentru ca un computer lucreaza bine cu numere, primordial identificatoarele sunt de tip numeric sau alfa numeric (contin si cifre si caractere).
Un cod de bara este cel mai simplu element care contine un identificator numeric unic, care identifica produsul respectiv. Prin citirea lui cu un device specializat va arata intotdeauna informatia pe care o stocheaza (numarul de identificare).
Un tag RFID primordial contine tot un identificator numeric, la fel ca si codul de bara. Dar mai poate contine si alte informatii stocate in cip, gen: temperatura, denumire produs, furnizor, lot etc. Diferenta dintre un tag RFID si un cod de bara este data de faptul ca pentru codul de bara trebuie sa ai posibilitate de a vedea direct codul. Asta nu e cazul pentru RFID, care fiind transmis prin unde radio nu necesita vizibilitate directa intre produs (tag) si device-ul care il citeste.
Astfel pot fi citite produse care se afla intr-o cutie, fara a deschide cutia, sau in spatele unui perete fara a tree de perete. In acelasi timp un divice poate citi mai multe coduri RFID, de exemplu se poate citi continutul unui camion atunci cand trece printr-o poarta fara ca acel camion sa fie desfacut sau fara sa se opreasca.
Care sunt diferentele intre ele
Mai exisata o diferenta intre cele doua si anume pretul. Pretul dispozitivelor RFID este de cel putin 5 ori mai mare decat al codurilor de bara. Din aceasta cauza nu o sa vedeti prea multe solutii logistice care folosesc RFID.
IoT sunt tot niste cipuri dotate cu antene, dar care pot comunica folosind mai multe protocoale standard, sa le zicem asa: Bluetooth, Wifi, 3G sau NFC. Astfel de tag-uri (tot taguri se numesc si astea) sunt mai complexe decat RFID. Basic ofera tot un identificator de tip numeric sau alfa numeric. Pe langa identificatorul acesta mai pot oferi o gama larga de informatii, cipul avand o memorie mult mai mare decat cea de la RFID (pot oferi informatii despre pozitia lui, despre locatia in care se afla etc).
Toate astea vin insa cu un pret mult mai mare decat al dispozitivelor RFID si, la fel ca si acelea, pot fi citite fara a avea acces direct la ele, adica prin pereti, cutii etc si ceea ce aduce suplimentar este ca pot fi citite cu telefoane mobile folosind tehnologiile de comunicatii cu care telefoanele deja sutn dotate. Un astfel de tag poate oferi informatii mult mai complete si mai acurate decat tagurile RFID, putand fi folosite pentru a avea informatii relevante despre lucruri si produse. De obicei astfel de taguri sunt de 3-10 ori ma scumpe decat RFID.
De ce nu se folosesc in logistica?
Primul impediment este costul, trecerea de la coduri de bare la RFID necesitand complicatii operationale si costuri de citeva ori mai mari decat costurile actuale, iar acest pret va trebui platit de cineva din lant (finalmente utilizatorul este cel care plateste acest cost, indiferent de elementul din lantul de distributie care il suporta initial).
Asa cum se intampla si acum, cand vedeti astfel de taguri RFID pe haine (este acea antena de cupru ascunsa intr-o eticheta care detecteaza daca ai furat sau nu produsul cand iesi cu el fara sa platesti pe la casa de marcat) sau pe alte produse scumpe pentru ca ajuta la reducerea furturilor si nu se simt in costul produsului datorita preturlui mare al produsului, probabil ca si tehnologia IoT va patrunde mai intai pe astfel de produse, dar, in mod cert nu va fi adoptata prea curand pe scara larga datorita costurilor. De exemplu un rpodus care costa 100 de euro va putea avea un tag RFID care costa 1-1.5 euro, dar un produs care costa 3 euro va fi foarte greu sa fie purtator de un tag care costa 30% din valoarea lui.
Sper ca va sunt de felos informatiile si daca doriti mai multe detalii ma puteti contacta.