Coduri de bara – ce sunt si cum se folosesc

cod de bara
cod de bara

Banuiesc ca ai auzit de coduri de bara si chiar ai vazut cum arata aceste coduri de bara pe diverse produse. In articolul acesta o sa-ti povestesc ce sunt ele si cum se folosesc.

Acest articol iti va lamuri ce inseamna urmatoarele:

  • ce sunt codurile de bara;
  • cum se folosesc
  • pe ce tipuri de materiale se pot printa;

O sa incep mai intai sa-ti explic cum se folosesc aceste coduri de bara si de ce sunt necesare si abia apoi am sa-ti spun alte detalii.

Istoric coduri de bara

Odata cu dezvoltarea productiei de masa si a consumului de masa au aparut tot mai multe produse. Multitudinea de produse a facut extrem de dificila tinerea evidentei lor dupa denumire. De aceea s-au introdus coduri pentru a le diferentia si pentru a le putea tine evidenta.

Odata cu dezvoltarea calculatoarelor a fost necesara introducerea produselor in softuri. Deoarece computerele nu stiau sa citeasca numere sau text a fost nevoie de a dezvolta un instrument care sa ajuta introducerea automata a codurilor produselor in computer si identificarea lor de catre softurile de computer. A fost inceputul acestui sistem numit coduri de bara.

Coduri de bara – ce sunt si cum se folosesc

Codurile de bara reprezinta o succesiune verticala de linii negre, care se succed cu linii albe verticale. De fapt, liniile alte si liniile negre reprezinta succesiuni de 0 si 1 pe care un cititor cu lumina (laser) le poate transforma automat in numere.

Pentru asta se foloseste de fenomenul de reflexia a luminii, iar mai nou se fotografiaza cu ajutorul camerelor de fotografiat. Astfel s-au dezvoltat aparate specifice care pot citi coduri de bara, numite cititoare de coduri de bara.

Exista mai multe tipuri de coduri de bara, cele de care va povesteam mai sus sunt coduri de bara unidimensionale, adica digitii sunt insirati de la stanga la dreapta intr-o singura dimesiune. Ulterior, odata cu cererea mai mare de informatie care sa poata fi stocata intr-un cod de bare, au aparut codurile de bara bidimensionale (de tip matrice) care pot stoca atat cifre cat si text.

Se pot printa coduri de bara atat pe hartie cat si pe plastic, metal sau lemn. In ultima perioada au aparut imprimante potabile care pot printa coduri de bare direct pe material.

Codurile de bara sunt folosite de sistemele ERP sau WMS in procesul de indentificare si stocare a produselor .

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre coduri de bara te rog sa citesti acet articol: Coduri de bare pe intelesul tuturor

 

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *