Cine sunt eu….fara sistem?

sistem
sistem

Am fost angajat si inca mai sunt din cand in cand, dar fara a fi intr-un anume sistem. Proiectele mele de consultanta se desfasoara in totalitate lucand cu oameni si fiind prezent in organizatia respectiva.

Sunt un fel de angajat pe perioada determinata. Dar nu despre modul cum lucrez eu vreau sa va povestesc ci, vreau sa spun citeva cuvinte despre SISTEM.

Cand esti in sistem esti vazut “cumva”….

Cand lucram schimbam locurile de munca cam odata la 1-1,5 ani. Nu aveam un plan prestabilit cu asta, dar cam asa era sa fie. Aveam o mare problema cand ma duceam la interviuri si eram intrebat de HR de ce lucrez atat de putin la companii.

La un moment dat o doamna m-a intrebat cum de am plecat de la Whiteland, pentru ca, de la Whiteland nu pleaca nimeni (uite ca am facut si reclama la Whiteland). Asta e SISTEMUL, cel care zice ca nu esti prea bun daca stai 1 an la o firma.

Acum citeva luni discutam cu un headhunter si in zicea ca daca stai mai mult de 5-6 ani la o companie e foarte greu sa te mai obisnuiesti in alta parte dupa, deoarece devii “impregnat” de cultura organizationala a fostului loc de munca.

Acelasi sistem te vede altfel cand esti consultant….

Pe de alta parte, acum cand fac consultanta, foarte multi se uita la portofoliu si la cite firme am lucrat, cu cat mai multe si din domenii mai diversificate, cu atat mai bine. Asa functioneaza SISTEMUL.

Totusi eu sunt acelasi om si atunci cand eram angajat si nu era bine cand stateam 1 an la o firma si acum cand sunt consultant si e bine ca am portofoliu de clienti. Se cheama ca acum SISTEMUL lucreaza in favoarea mea:).
Nu de putine ori, luand contact cu diversi oameni m-am intrebat daca noi toti nu ar trebui sa ne intrebam “Cine suntem noi fara sistemul din care facem parte?”

Sistemul imi da mie valoare sau eu dau valoare sistemul?

In extem de multe cazuri sistemul ne da noua valoare si in foarte putine cazuri noi dam valoare sistemului, Aproape singurul caz pe care il identific acum in care noi dam valoare sistemului este cel in care noi cream sistemul. In foarte, foarte multe cazuri, insa, intram in sisteme deja formate care isi transfera valoarea asupra noastra.

Mergand la companii si socializand cu oamenii de acolo aud foarte des o replica de genul: “Stii, asta ma plateste prea putin fara de cat valorez eu, salariul e mic si fac prea multe etc”. Hmmmmm, extrem de interesant!

Care e valoarea ta sau a mea sau a oricaruia din noi?

Ealoarea ta sau a sistemului?

Asta ar trebui sa vedeti. Eu ii sfatuiesc pe cei care imi spun asta sa iasa afara din sistem si sa vada cat valoreaza ei pe piata. In orice forma, sa faca ceva care se vinde si sa vada cati bani pot sa faca fara sistem.

Daca reusesc sa faca mai mult decat in SISTEM, cert valoarea lor e mai mare si vor parasi sistemul, dar in extrem de multe cazuri lucrul asta nu se intimpla. Primesc raspunsuri de genul: “Nu poti asa, trebuie sa ai bani si banii de unde etc”. Deci, cu alte cuvinte, trebuie sa apartii unui sistem, pentru ca subconstient realizam ca sistemul ne da valoare.

Toti cei care pasesc pe calea antreprenoriala realizeaza impactul sistemului, impact care pina atunci nu a fost vizibil. Citeodata, impactul asta este realizat si de cei care au fost mari directori in multinationale si apoi primesc o functie la fel de mare intr-o companie mai mica si realizaeza ca sistemul a avut o pondere mare in valoarea personala. Desigur, ca va cauta din nou acel SISTEM.

Concluzii referitoare la sistem

De obicei, cand o companie are un client care are o pondere mai mare de 50% din cifra lui de afaceri cauta sa diminueze aceasta influenta. Putini din noi realizam ca sistemul are o influenta mare in valoarea noastra, dar ne complacem in situatia asta.

Unora le place, atii stiu, dar sunt comozi, iar foarte putini actioneaza.
Te-ai intrebat vreodata: “Cine sunt eu…..fara sistem?”

Daca ti-a placut articolul ar trebui sa vitesti si urmatorul articol: Mindset- cum functioneaza mintea

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

2 comentarii la „Cine sunt eu….fara sistem?

 • septembrie 21, 2019 la 5:06 pm
  Permalink

  Felicitari pentru articol.
  Cunosc multe persoane cu vechime de 15-20 de ani pe posturi caldute in firme, care sustin ca sunt acolo datorita valorii si a loialitatii fata de angajator; e posibil ca unii sa fie, dar majoritatea au ramas doar datorita mediocritatii.

  Răspunde
  • septembrie 22, 2019 la 2:46 am
   Permalink

   Sunt mai multi factori care contribuie la asta/ Mediocritatea poate fi in unele cazuri unul dintre factori, dar nu totdeauna.

   Răspunde

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *