DepoziteLogistica

Certificare BREEAM a cladirilor logistice

In acest articol vei afla ce inseamna aceasta certificare BREEAM a cladirilor logistice. Adica a depozitelor si a halelor de productie.

Ce inseamna certificare BREEAM a cladirilor logistice

BREEAM este prescurtarea din engleza a Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method.

Aceasta certificare BREEAM se refera la sustenabilitatea unei cladiri in raport cu mediul. Adica, cat de prietenoasa e acea cladire in raportul cu mediul inconjurator. Certificarea asta se poate face pe mai multe faze: de la proiectare si constructie, in diverse faze de exploatare sau in faza de renovare a unei cladiri.

Practic o astfel de certificare ne spune noua cat de “verde” este o astfel de cladire. O astfel de certificare nu este obligatorie, din ce stiu eu, dar este o modalitate de a arata agajatilor, furnizorilor si clientilor ca locul de munca si cladirea aduce beneficii vrlor care lucreaza acolo.

Rezultatul acestei evaluari BREEAM este un punctaj care se finalizeaza intr-un certificat cu urmatoarele calificative: Pass, Good, Bery Good si Outstanding. O cladire care are implementate cat mai ulte cerinte BREEAM consuma mai putine resurse. De asemenea, are impact de mediu, amprenta de carbo mai mica, si asigura un confort sporit celor care lucreaza in cladire.

La nivel de teorie o astfel de cladire ofera avantaje proprietarului pentru ca o poate inchiria sau revinde la un pret mai mare decat alte cladiri din piata. In Romania, la momentul actul exista cateva sute de cladiri care sunt certificate BREEAM.

E avantajoasa aceasta certificare?

Pentru cei care o fac cel mai probabil ca da, pentru ca incaseaza bani pentru asta. Si ma refer aici la firmele de consultanta care ofera aceasta certificare. Pentru prooprietarii de depozite si hale e discutabil. In mod cert pentru a obtine o astfel de certificare, trebuie sa mai bagi niste bani in constrictie. Adica sa folosesti o izolatie mai bune, echipamente care consuma putin (gaz, apa etc) si multe altele. De obicei astea costa si nu sunt gratis.

Se vor amortiza aceste costuri in viitor printr-o chirie mai mare sau prin reduceri de costuri?

E greu de spus asta, dar in mod cert aceasta certificare este un factor diferentiator fata de concurenta. De obicei, acesti factori diferentiatori conteaza pentru clienti daca pretul este foarte apropiat. Adica intre o cladire cu certificare BREEAM si un fara care au acelasi pret de inchiriere pe metrul patrat eu as alege-o pe cea cu certificare.

Dcaa ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Cum iti alegi un sistem de monitorizare temperatura

Pentru a reduce consumurile de energie in cazul depozitelor si cladirilor cu temperatura controlata ai nevoie de un sistem de monitorizare temperatura performant. Noi iti putem oferi unul: Sistem monitorizare temperatura

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

One thought on “Certificare BREEAM a cladirilor logistice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *