Management

Ce sa faci in criza

In articolul asta vreau sa-ti vorbesc despre ce sa faci in criza in incercarea de a salva afacerea. Sunt cateva sfaturi pe care ti le pot da, cele mai multe dintre ele de bun simt. Daca vei tine cont de ele sau nu este pur alegerea ta, dar vreau sa-ti spun ca ele vin din experienta mea in procesul de restructurare a 3 companii mari.

Sfaturi despre ce sa faci in criza

Suntem in plina criza de pandemie si sunt convins ca nu se va termina repede aceasta criza. Criza asta va fi urmata de o criza economica, iar daca inca nu a inceput aceasta criza la tine fii fara grija ca va incepe. Sunt niste actiuni care e bine sa le faci si altele care nu e recomandat. Pentru a putea vedea ce e bine si ce nu o sa plecam de la niste premize:

  • Prima premiza de la care plecam e ca nu ai timp. Timpul e limitat si nu poti experimenta in perioada unei crize. Daca pana atunci aveai timp mai mult sa faci experimente, acum nu mai ai. Tu poti incerca, dar e posibil sa ajungi in groapa inainte de a realiza asta;
  • A doua premisa este aceea ca resursele sunt limitate si vei primi foarte putin ajutor. Daca inainte de criza gaseai ajutor si resurse financiare usor, acum, in timpul crizei lucruri devin mai greu tangibile. SI chiar daca ai multe promisiuni e bine sa nu iti pui sperantele in asta.

Gandeste-te la compania ta ca la o barca mare care e prinsa in furtuna. Orice miscare brusca o poate rasturna, iar rasturnarea inseamna moartea companiei.

Primul sfat

Deci, primul sfat ar fi:

  • sa nu faic miscari bruste. Orice miscare brusca, care nu e calculata extrem de bine, poate destabiliza definitiv barca. Asa ca, fara miscari bruste. E bine sa faci miscari mici, te stabilizezi pe noua traiectorie si apoi faci alta. Atentie mare ca fortele furtunei sunt putenice.

In cauzl unei furtuni e foarte bine sa stii directia catre care te indrepti. Daca nu stii directia si vei basbaii prin furtuna iti ve consuma resursele si vei pluti in deriva. In cazul asta orice val te poate rasturna.

Al doilea sfat

Deci al doilea sfat ar fi:

  • stabileste directia in care vrei sa mergi si urmeaza acea directie. Evita sa plutesti in deriva sau sa ajungi sa plutesti in deriva.

Ca sa stii directia iti trebuie un comandant bun si o echipa care sa aiba incredere in el si in experienta lui. Altfel va fi destul de greu sa gasesti directia buna. Comandantul trebuie sa se bazeze pe experienta lui si pa masuratorile pe care le face. Daca nu are instrumente cu care sa masoare trebuie sa inventeze si sa le implementeze rapid. Altfel nu stie incotro se duce barca. Exerienta lui e fundamentala pentru ca ii spune ce instrumente ii trebuie si cum le poate face functionale rapid. Daca ai deja instrumentele puse pe barca si sunt functionale lucrurile sunt mai usoare.

Al treilea sfat

Deci al treilea sfat cere rezulta din paragraful de mai sus ar fi:

  • trebuei sa ai un comandat experimentat care stie sa masoare si sa gaseasca directia corecta. Intrumentele de masurare sunt foarte importante pentru ca te ajuta sa poti vedea in orice moment unde te afli si sa poti ajusta corabia din mers. Daca nu le ai esti in deriva. Iar mersul in deriva te va duce in final pe fundul oceanului.

Din considerente de lungime al acestui articol o sa-l scurtez si am sa continui in partea a doua cu urmatoarele sfaturi. Nu mai sunt multe, dar sunt la fel de importante ca si acestea de mai sus.

Te invit sa citesti si partea a doua aa ticulului: Sfaturi suplimentare ce sa faci in criza

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

4 comentarii la „Ce sa faci in criza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *