Ce modificari au fost aduse la asigurarea RCA

Luna asta au fost aduse cateva modificari la asigurarea RCA, modificari despre care vreau sa va vorbesc in acest articol. Daca o sa citesti pana la final articolul vei afla urmatoarele:

  • ce modificari au fost la asigurarea RCA
  • care modificari sunt bune si care sunt mai putin bune pentru noi condumatorii

Modificari aduse la asigurarea RCA

Modificarile au vizat 2 directii principale:

  1. modificari privind documentele necesare in caz de control
  2. modificari de structura a contabilizarii costurilor pentur firmele de asigurari.

Cu toate ca prima modificare pare mai importanta, cea de-a doua e cea care ne va face viata grea, noua, consumatorilor. Sa le luam pe rand si sa vi le explic. De luna asta incolo nu mai e necesar sa ai asupra ta asigurarea RCA in format fizic pe hartie. Asta era obligatoriu pana acum. Daca nu o aveai pe format de hartie iti luau talonul si numerele de la masina daca te prindea politia in trafic. Si mai era o chestie idioata: pe langa RCA trebuia sa ai si dovada platii acelei polite la tine. Daca te oprea politistul si nu puteai sa-i arati dovada platii era ca si cum nu ai fi avut RCA.

Sunt convins ca si tu ca si mine nu stiai despre asta. Dar, de acum incolo nu mai trebuie sa stii pentru ca nu mai trebuie. Dovada ca ai RCA in caz de control se poate face si prin mijloace electronice. Adica o simpla foto pe telefon, sau prin verificarea in baza de date a asiguratorilor.

Politistul poate verifica si el pentru ca s-au facut legaturile intre bazele de date ale asiguratorilor si ale politiei. Asta e bine pentru noi consumatorii, dar are in spate chestii mult mai bune pentru asiguratori.

Care sunt chestiile bune pentru asiguratori

Foamea de bani a asiguratorilor este nelimitate si capata valente neplacute in anumite situatii. Asiguratorii deresc ca orice posesor de masina sa plateasca RCA chiar daca foloseste masina chiar daca nu. O sa va dau un exemplu ca sa intelegeti de ce fomistii astia nu se mai satura de bani. O pensionara care sta in oras iarna nu prea foloseste masina, Din considerente de siguranta, conditii meteo, costuri etc. Deci 5 luni pe an inainte nu platea RCA pentru ca nu scotem masina din pacare. Si avea posibilitatea asta acum ceva ani.

Unirea bazelor de date ale asiguratorilor cu ale politiei (intelege schimbul de informatii prin aceasta unire) va face ca oricarei persoane care nu are asigurare RCA valabila (adica nu isi reinnoieste RCA-ul pentru ca urmeaza sa nu foloseasca masina) sa i se suspende talonul si sa trebuiasca sa reinmatriculeze masina. Si asta in mod automat sa nu mai stea cineva sa verifice etc. Asta este o dorinta mai veche a asiguratorilor care inca nu s-a implinit, dar care urmeaza sa se implineasca. Pana acum nu se putea face asta pentru ca Politia refuzase in mod constant sa faca legatura intre bazele de date.

AL doilea cadou facut asiguratorirlor este o prevedere care nu mai limiteaza cota de 25% din total costuri pe care un asigurator o poate baga in RCA.

Cum ne va impacta chestia asta

Pana luna asta ASF limita costurile pe care un asigurator le poate baga in RCA la 25%/ O chestie corecta din punctul meu de vedere pentru ca ei trebuie sa dezvolte si alte tipuri de asigurari, nu numai RCA. Si asa cum e normal sa aiba costuri si acolo nu numai pe RCA ca sa justificce maririle pde preturi. Intre noi fie spus, RCA -ul este produsul tractor al asiguratorilor. Tot timpul marirea politelor RCA era justificata de asigurator prin marirea costurilor. Adica cei 25% din total costuri operationale pe care asiguratorul le baga in costurile RCA se mareau ca suma absoluta nu ca procent.

Odata cu modificarea asta se poate mari si ca suma fixa si ca procent. Adica asiguratorii vor putea muta costurile intre portofoliul de asigurari cum vor muschi lor. Si ghici ce ce va intampla? In uurmatoarea perioada, adica in 2021 vor face asta ca sa mareasca preturile la RCA. Asa, din pix si pentru ca pot.

Stiu, o sa fie unii care or sa zica ca astea sunt reglemantarile europene si ca trebuia sa ne aliniem si etc si etc. Asa e, dar nimeni nu facut nimic ca sa e amane aceste prerogative, pentru ca stim ca gradul de smecherie al firmelor de asigurari in Romania e mai mare decat in orice alta tarra UE. Si asta pe banii nostri ai prostilor. IS s eputeau amana asa cum se amana chestii pe mediu la infinit pentru ca statul e incapabil sa rezolve problemele. Sau cu CFR, un alt exemplu de manare a prerogativelor europene in defavoarea consumatorilor.

Concluzie

Trebuie sa ne ateptam la scumpiri, iar noi prostii vom scoate mai multi bani din buzunar. Cam asta e cu asiguratorii din Romania, cu ASF si cu smecherii care storc bani permanent de la noi.

Si uite asa, noua ni s-a dat putin, iar acest putin a distras atentia asupra a ceea ce s-a dat asiguratorilor si care ne va impacta major in urmatoarea perioada. Adica smecherii asstia vor suge mai multi bani de la noi. Pentru ca pot si pentru ca nooi ii lasam!

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: RCA in criza de coronavirus- mai platim

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

One thought on “Ce modificari au fost aduse la asigurarea RCA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *