Ce invatam de la Simona Halep si alti campioni

Simona Halep
Simona Halep

Un sportiv ca Simona Halep ne invata multe despre business, chiar daca se pare ca buisness-ul si sportul au putine lucruri in comun.

Daca ar fi sa spun ce materie ar trebui predata in scoala pentru ca copii mici sa reuseasca in viata, probabil ca materia asta ar fi sportul. Nu glumesc cand va zic asta si am sa va explic de ce.

In articolul acesta o sa citesti despre urmatoarele:

  • care sunt abilitatile pentru a avea succes;
  • care sunt alte chestiuni fundamantale care contrinuie maja la succes;

Sportul este printre putinele discipline care te ajuta sa dobandesti abilitatile pentru a avea succes.

Care sunt abilitatile pentru a avea succes

Iar abilitatile asta din punctul meu devedere sunt:

– perseverenta. Cred ca daca m-ar intreba cineva ce trebuie sa faca ca sa aiba succes singurul raspuns pe care i l-as da ar fi sa fie perseverent.

Sportul te invata sa faci lucrurile asa si, la un moment dat vor iesi. Nu trebuie sa fii inzestrat sau destept pentru a reusi ci…sa fii perseverent.

Pe masura ce perseverezi, chiar daca nu esti bun in domeniul ala, vei deveni bun. Perseverenta te face sa te optimizezi si sa reduci consumul de energie si dai tot ce ai mai bun (in sport dar si in buisness) ca sa obtii rezultate.

-disciplina. E legata strans de tot de perseverenta. Perseverenta fara disciplina nu prea se poate pentru ca trebuie sa te disciplinezi pe tine si pe altii sa faci lucruri zilnic. Lucrurile trebuiesc facute intr-un anume fel (de fiecare data mai bine), la aceiasi ora nu conteaza ca e luni sau e duminica.

Un sportiv fara disciplina nu va ajunge departe. La fel e si in buisness, fara disciplina vei fi doar pe val si, asa cum stim, toate valurile se sparg la un mal. Cand se sparge valaul se va sparge si afacerea ta (tu impui disciplina in firma ta asa cum un sportiv o impune in sportul lui).

Imagineaza-ti cum ar fi ca sportivul sa vina la antrenament la fix, iar antrenorul si femeia de serviciu sa nu fie acolo si lucrurile sa fie aranjate ca el sa se poata antrena). Cu cat ai oameni mai disciplinati cu atat vei reduce consumul de resurse si vei obtine perfoamante mai mari;

Alte chesiuni care contribuie fundamental la succes

-Consultantii (oamenii din umbra). Nu pot sa le zic altfel pentru ca sport se numesc antrenori. In business cei care antreneaza se cheama coach, dar coach nu este egal cu antrenor. Spun asta  dintr-un simplu motiv: antrenorul a fost la un moment dat sportiv de performanta, deci el stie si traieste ceea ce ii spune sportivului sa faca., Coach-ul din business nu stie sa faca asta pentru ca el nu a fost niciodata “sportiv”.

Mult mai sigur consultantul se apropie de menirea asta decat coach-ul .Oricat de bun ar fi si oricat de mult ar mergep e scara performantelor sportivul are un antrenor. Tot timpul!

Niciodata nu se gandeste ca el e mai bun ca antrenorul si ca nu ii mai trebuie antrenor ca oricum stie ce sa fac mai bine ca antrenorul. Antrenorul e cel care impune disciplina si are grija sa fie perseverent. De obicei te completeaza pe chestiile pe care nu le stii tu.

El sta pe margine in timpul meciului si vede cu alti ochi ceea ce tu din interiorul meciului nu vezi pentru ca esti prea aproape de problema. Cam asa e si cu consultantul in busines. De multe ori esti prea aproape de problema si iti trebuie cineva de pe margine sa vada problema si sa-ti dea o alta perspectiva.

Antrenorul ia bani, de obicei multi, pentru ca ajuta sportivul, asa e si cu consultantul… Si cand va alegeti antrenori pentru business alegeti-va antrenori care au trait ceea ce va sfatuiesc pe voi sa faceti.

Probabil ca SImona Halep nu ar fi avut succes daca antronorul ei ar fi CTP-ul (Cristian Tutor Popescu) sau Mircea Lucescu (si Lucescu e antrenor doar, dar ma intreb de ce Simona Halep nu l-a luat sa o antrenze).

 Echipa din spate

-echipa. Pe langa cele de mai sus trebuie sa ai un manager (cel care stie sa fac strategiile, aliantele, intelege sportul respectiv, stie cum functioneaza lururile, sau incazul afacerii modelul de bussines, tine achipa unita), femeie de serviciu, financiar etc.

Cred ca astea sunt ingredientele de succes ale oricarui sportiv bun. Asta ne arata SImona Halep si astea sunt si ingredientele unei afaceri de succes care functioneaza performant si constant. Cate din astea ai tu in business-ul tau?

PS Atentie! La nici-un sportiv de performanta tatal, mama, fratele, sora nu e antrenor. Ei au alte roluri in echipa dar niciodata antrenor. Nici macar sportivul nu e propriu lui antrenor. Cu toate ca e posibil ca el sa fie mai bun decat antrenorul lui. In mod cert SImona Halep e mai buna decata antrenorul ei ca sportiva.

Un alt articol interesant pe care sa-l citesti este: Hagi si managementul

 

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *