Ce inseamna trasabilitatea in logistica
Daca vrei sa afli ce inseamna trasabilitatea in logistica ai ajuns la articolul potrivit. In acest articol vreau sa-ti explic asta cu exemple, astfel incat sa fie relevant pentru tine.
Ce inseamna trasabilitatea in logistica
Trasabilitatea este un termen care defineste conceptul de urmarire a traseului produselor si a conditiilor de pastrare dsi produsere. Adica de la materie prima pana la clientul final. Prin trasabilitatea se urmareste nu numai traseul produsului ci si perioadele de timp cat a stat la fiecare veriga din lantul de aprovizionare si alti parametri importanti. Prin trasabilitate se garanteaza proprietatile produsului pe tot lantul de aprovizionare. Lantul de aprovizionare se mai numeste si supply chian in engleza.
Hai sa-ti dau un exemplu ca s aintelegi despre ce e vorba mai clar. Sa luam ca exemplu un iaurt. Iaurtul este facut din lapte, lapte care este muls de la o vaca. Se pleca din acest punct. Adica totul se face pe etape:
- cand a fost muls laptele si de la ce ferma. Fermierul trebuie sa poata dovedi oricand acest aspect.
- cum a fost pastrat laptele. Fermierul, de asemenea trebuia sa poata dovedi cum a pastrat acel lot de lapte pana cand a fost ridicat de procesator de la el. Pe langa asta el trebuie sa poata dovedi ca vacile au fost sanatoase si ca hrana lor a fost una conforma.
- procesatorul ridica laptele de la fermier si cand ajunge cu el la fabrica i se face un set de analize. Procesatorul trebuie sa poata demostra oricand ca aceste analize au fost ok si ca transportat laptele ok.
- procesatorul prelucreza laptele si il transforma in iaurt. Pe tot parcurusl procesului el trebuie sa poata dovedi ca a respectat conditiile de prelucrare.
- Procesatorul livreaza catre distribuitor, iar distribuitorul stocheaza acel iaurtul pana cand il livreaza la retail. Pe tot parcursul atat procesatorul cat si distribuitorul trebuie sa poata dovedi ca a pastrat si transportat produsul in conditii corespunzatoare.
- distribuitorul livreaza la retiler si retailerul il patreaza si il puna in vanzare. Pe timpul transportului si pastrarii produsului retailerul trebuie sa faca dovada ca produsul a fos tpastrat corecpunzator.
Cum se dovedesc aceste aspecte legale
Asa dupa cum ati remarcat cand vorbin de trasabilitate vorbim despre produse alimentare sau perisabile, in general. Dar conceptul a fost preluat si de alte industrii.
In functie de locul unde se afla produsul cei implicati in manipularea, producerea si stocarea lui trebuie sa tina inregistrari despre parametri produsului. In principal, in industria alimentara se tin inregistrari despre temperatura. Dar sunt cazuri in care e importanta si umiditatea. Mai sunt si alti factori unctuali: ambajaul, mirosul etc.Dar pentru astea nu se tin inregistrari ci doar se verifica punctual daca sunt in regula.
Trasabilitatea are rolul de a reface traseul si conditiile in care a fost pastrat si produs un anume produs. Este importanta cand se descopera probleme de calitate la anumite produse. Trasabilitatea se face, de obicei, pe loturi de produse.
Daca ti-a placut articolul te rog sa te uti si la produselee noastre sofaware pentru logistica: https://logistic-specialist.com/produse/
Pingback: Ce inseamna LTL si FTL in transport - Logistic Specialist Blog