Ce inseamna S&OP plan

Daca vrei sa intelegi ce inseamna S&OP plan ai ajuns unde trebuie. In acest articol vom discuta despre urmatoarele aspecte:

  • ce inseamna S&OP plan
  • cum poti folosi asta pentru a obtine plus valoare

Ce inseamna S&OP plan

O sa incepem sa iti explic ce inseamna S&OP. S&OP plan sunt acronimele din engleza ale Sales & Operationa Plan. Asta inseamna tradus in romana un o planificare integrata intre vanzari si operational.

De obicei, in companii exista o ruptura intre vanzari si operational. Ruptura se manifesta la nivel de comunicare, planificare, sincronizare a actunilor etc. asta se vede cel mai repede cand se doreste marirea de vanzari, dar operationalul nu poate tine pasul. De obicei nu ajunge stocul sau livrarile nu se fac la timp. Asta este primul semnal care iti spune ca e o problema.

S&OP plan vine cu e serie de actiuni care au scopul de a corela si planifica actiunile din firma. Nu este doar un instrument care conecteaza vanzarile cu operationalul ci toata organizatia, de fapt. S&OP plan e un instrument care planifica actiunile din timp, ajutand la reozlvarea problemelor.

Cum poti folosi asta pentru a obtine plus valoare

Tot exercitiul asta consta in multa planificare si excutie a sarcinilor planificate. La un astfel de exectitiu participa factorii de decizie din companii din departamentele: vanzari, achizitii, productie, operational, financiar etc.

Fiecare dintre ei isi aduce contributia la planificarea aceasta coordonata. Se pleaca de la cererea din piata, se trece prin forecastul de vanzari, planificarea de productie, planificare finaciara, logistica etc.

Aceasta planificare integrata (ceea ce inseamna S&OP plan) te ajuta sa eviti nesincronizarile dintre departamente si sa imbunatatesti comunicarea. Cu toate ca nu pare foarte important asta te ajuta enorm in business. Planificarea asta intergata te ajuta sa eviti suprastocurile sau ruptura de stoc, printre altele. Toate astea iti aduc un plus valoare semnificativ in business.

Daca ti-a placut articolul te invit sa citesti si urmatorul articol: Ce inseamna ETA

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *