Ce inseamna SKU

ce inseamna SKU
ce inseamna SKU

Daca nu stiti ce inseamna SKU ati venit in locul potrivit pentru ca in acest articol am sa va explic ce inseamna SKU.

In acest articol voi aborda urmatoarele elemente:

  • ce este SKU;
  • unde se foloseste denumirea asta;

Ce inseamna SKU

SKU este prescurtarea de la Stock Keeping Unit. Traducerea in romana inseamna unitate de stocare. Unitatea de stocare se refera, in principiu la un produs, produs care poate fi identificat unic prin elemente distinctive: denumire, cod etc.

Cu toate acestea o sa intalniti la unele companii acelasi produs care are 2 SKU-uri. Asta se intampla datorita faptului ca produsele respective au un diferentiator. De exemplu ambalajul sau cantitatea pe care o contine o cutie sau o punga de produs. Se mai poate intampla datorita faptului ca se livreaza la clienti separati.

In acest caz clientul a cerut un cod separat pentru produs. O astfel de situatie o sa intalniti la furnizorii magazinelor care fac promotii de genul “daca gasesti mai ieftin in alta parte iti dam de 10 ori diferenta”.

In astfel de cazuri acelasi produs va fi alt SKU in functie de clientul la care se livreaza. Clientul doreste ca acel cod de produs sa nu mai fie gasit in alt magazin. Asta pentru a nu plati de 10 ori diferenta.

De aceea, furnizorul pentru a face pe placul clientului ii creaza un produs nou. Acest produs nou va avea un cod nou (derivat de obicei din cel original). Acesta devine un nou SKU (adica o noua unitate de stocare).

De obicei se discuta de catre SKU in momentul in care in companie este implementat un soft de gestiune stocuri de tip ERP sau WMS. Aceste softuri folosesc sau aloca coduri produselor, unitatea de stocare purtand denumirea de SKU.

Sper ca lucrurile sunt mai clare acum dupa ce ai citit acest artciol. Daca vrei sa afli ce reprezinta alte denumiri din logistica citeste in continuare blogul meu pentru ca le voi explica pe fiecare in parte.

Daca ti-a placut articolul si vrei sa afli mai multe despre logistica studiaza oferta noastra de cursuri de logistica: Cursuri Logistica

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.