Ce inseamna picking
Daca nu stii ce inseamna picking ai ajuns in locul potrivit, acest articol iti va explica ce inseamna si cum se poate face.
O sa afli, daca citesti articolul pana la capat, urmatoarele chestii interesante:
- ce inseamna picking;
- ce tipuri de picking exista;
- cum se face practic pickingul;
Ce insemna picking
Operatiunea de picking se traduce in limba romana din limba engleza ca si culegere, adica culegere de produse. Cu toate astea in logistica este impamantenit termenul de picking si nu termenul de culegere. De aceea in limbaj comun o sa auziti mai mult acest termen decat cel romanesc.
Culegerea presupune ca pickerul (omul care face operatiunea de picking se cheama picker) sa mearga si sa culeaga produsele de pe comanda. Pentru asta se delaseaza la locatia lor din depozit. De acolo ia cantiatea de produscare scrie pe comanda. La finaliarea operatiunii de picking le aduce intr-o zona speciala unde vor astepta alte operatiuni (verificare si incarcare).
Ce tipuri de picking exista
Asa cum ati dedus deja, culegerea se poate face manual. Se mai poate face asistat de o solutie software care se cheama WMS (linkul este catre solutia WMS care se numeste WebWMS si care este o solutie gratuita).
In conditiile in care pickingul se face manual, adica de pe o comanda pe hartie (tiparita in prealabil) pickerul trebuie sa stie locatia unde se afla fiecare produs in depozit. Asta inseamna ca depozitul trebuie organizat intr-un anume fel astfel incat produsele sa poata fi gasite usor de catre orice picker.
In cazul pickingului manual sunteti dependenti de cunostiintele pickerului si de cat de bine cunoaste el aranjarea produselor in depozit. Daca un picker vechi pleaca si vine altul nou o sa aveti o problema. Cel nou nu va cunoaste nici produsele nici locatia lor si ii va lua ceva timp pana va invata.
In cazul asistarii de o solutie WMS pickerul i se va spune de catre solutie unde sa se duca, adica locatia exacta a produsului in depozit. In acest caz pickerul trebuie doar sa urmaze instructiunile pe care i le da softul WMS prin intermediul terminalului.
In acest caz dependenta de om scade semnificativ.
Cum se desfasoara practic operatiunea de picking
In cazul pickingului manual omul va prelua comanda pe hartie si va lua un recipient unde sa puna comanda (cutie, carucior, palet etc, in functie de dimensiunile marfurilor ce urmeaza a fi pickuite). Se va duce la locatia unde va gasi primul produs si va lua cantitatea de produs trecuta in comanda si o va pune in recipienntul de picking.
Daca nu stie locatia va trebuie sa intrebe un coleg mai experimentat. La urmatorul produs la fel pana va epuiza toate produsele de pe comanda. Dupa care se duce si lasa comanda cu produsele pickuite si ia o alta comanda si repeta operatiunile.
Optimizarile si viteza de picking (care e strans leagta de optimizari) depind in mare masura de experienta pickerului.