Depozite

Ce inseamna NIR

NIR
NIR

NIR este prescurtarea de la nota de intrare receptie si este un docuemnt care se genereaza dupa finalizarea unei receptii. NIR-ul este in document contabil si logistic care confirma intrarea marfurilor in gestiune (vezi aici ce inseamna gestiune).

In acest articol vei citi si vei invata despre:

  • Ce inseamna NIR si ce reprezinta acest document;
  • Ce informatii se trec in document;
  • Recomandari

Ce inseamna NIR si ce reprezinta acest document

In urma procesului de receptie, proces in care se verifica produsele sosite fizic in depozit cu documentele de insotire. Se pot receptiona cantitati egale sau diferite cu documentele de insotire a produselor, documente dupa care se face receptia.

In baza NIR-ului se incarca stocul cu produsle trecute pe acest document, acest document este un document legal care dovedeste ca produsele au intrat in gestiune, iar acest document afecteaza stocul. Pe baza lui se poate dovedi legal intrarea in gestiune si dreptul de proprietate asupra produselor sau bunurilor.

Ce informatii se trec in document

In mod normal in nota de intrare receptie se trec cantitatile receptionate fizic si nu catitatile care sunt trecute pe documentele de insotire. Astfel de practici exista in companii, dar sunt practici incorecte pentru ca NIR-ul trebuie sa reflecte cantitatea fizica de produse intrate in depozit.

Daca NIR-ul nu reflecata aceasta cantitate va aparea o diferenta intre cantitatea din registre (din documentele de gestiune) si cantitatea fizica. In acest caz gestionarul putand fi facut responsabil de diferente. Conform legii, la efectuarea unui inventar daca se gasesc lipsa produse din gestiune gestionarul poate fi tras la raspundere. De asemenea poate fi pus sa plateasca diferentele de inventar. Acesta este motivul pentru care este incorect ca pe acest document sa se treaca cantitatile din document.

Recomandari

Este recomandat ca gestionarul sa nu semneze pe un NIR care are cantitati diferite de catitatile fizice receptionate chair daca i se va garanta ca urmeaza sa vina alte produse care sa rezolva problemele. De obicei acele produse vor veni cu un nou docuement, docuemnt care, legal, va trebui sa fie insotit de un alt NIR.  O astfel de practica creaza probleme suplimentare in gestiune si gestionarului care sunt dificil de gestionat.

Atat diferente in “minus” cat si diferentele in “plus” trebuiesc sa nu fie mentionate in acest document, produsele in “plus” trebuiesc tratate distinct pana la sosirea unui nou document care sa dovedeasca transferul de proprietate al acestor produse.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *