Ce inseamna MRP

Daca nu stii ce inseamna MRP si vrei sa afli ai ajuns in locul potrivit. Daca o sa citesti acest articol vei afla urmatoarele:

  •  ce inseamna MRP;
  • cum se foloseste MRP;

Ce inseamna MRP

MRP este acronimul de la Material Requirement Planning. Termenul vine din engleza si se traduce ca planificarea aprovizionarii. De obicei este un modul din ERP si functioneaza impreuna cu ERP sau cu WMS.

Denumirea este data de catre SAP (SAP este un ERP profesional, unul dintre cele mai bune din lume). MRP este un modul din SAP, dar denumirea a fost imprumutata si impamantenita si la alte softuri ERP.

MRP este folosit in productie pentru a putea comanda meteriile prime si materialele necesare in procesul de productie. Acest modul planifica aprovizionarea cu materii prime si materiale necesare pentru a produce produsul finit la termenul agreat cu clientul.

Cum se foloseste MRP

MRP se foloseste cu un ERP sau cu un WMS care are posibilitatea de a lucra cu retete (asa cum e WebWMS). In MRP sunt introduse retetele de productie pentru produsele finite. De obicei sunt introduse materiile prima care intra in componeneta produsului finit. Tot in soft sunt introduse si timpii de productie. Daca de exemplu un produs finit este format dintr-o materie prima si un semifabricat, iar semifaricatul la randului lui are mai multe materii prime MRP stie sa gestioneze un astfel de proces complex.

De asemenea in MRP sunt introdusi parametri legati de timpul de aprovizionare de la furnicor pentru fiecare materie prima sau semifabricat.

Pe baza acestor parametri, atunci cand se introduce o cantitate de produs finit care se doreste a fi produsa MRP desface procesul si merge inapoi pe flux pe baza retetei. In urma unui astfel de exercitiu MPR sugereaza timpul de productie si cantiatile de materie prima care trebuie aprovizionata. De asemenea, genereaza data cand trebuie emisa comanda pentru ca maetriile prime si materialele sa ajunga la timp in companie.

Ca sa functioneze bine trebuie ca MRP sa tina si planificarea de productie si acea planificare sa se respecte. Asta e complicat daca masinile nu sunt legate la soft pentru ca softul sa stie cand o masina nu functioneaza si sa refaca calculele si planifiarea de porductie.

Daca ti-a placut articolul te invit sa il citesti si pe acesta: Optimizare stocuri

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *