Ce inseamna logistica inversa (reverse logistics)

logistica inversa
logistica inversa

Denumirea pe care o sa o auziti este cea de reverse logistics, un termen care vine din engleza si care tradus in romana inseamna logistica inversa.

Un scurt rezumat al articolului itispune ce vei afla din acet articol:

  • ce e logistica inversa;
  • cum functioneaza logistica inversa;

Ce insemna logistica inversa

Ca sa intelegeti ce inseamna logistica inversa e bine sa fiti familiarizati cu ce inseamna logistica directa. De fapt, termenul de logistica directa nu exista ci e folosit termenul de logistica. Termenul se refera la cumulul de activitati care se fac atunci cand ducem marfa de la producator (sau furnizor de materii prime daca vrem sa mergem si mai in spate) la utilizatorul final al produsului.

Fluxul de marfa in cazul logisticii directe circula asa: de la producator la utilizatorul final. In cazul asta logistica inversa (reverse logistics) se intampla in sens invers, adica de la utilizatorul final la producator sau furnzizorul de materii prime si materiale.

Cum functioneaza logistica inversa?

Logistica in sens invers este strans legata de logistica directa. Ca sa inteegeti ganditi-va la fluxul comenzilor care circula invers fata de fluxul marfurilor. De exemplu: un poducator de laptop primeste comanda de la un client pentru livrarea unui produs.

Daca consideram logistica directa livrarea laptopului atunci logistica inversa este logistica comenzii care se deplaseaza in sensul invers produselor. La fel se inampla cu fluxul de bani.

Exista reverse logistics si in cazul produselor, De exemplu in cazul produselor returnate pentru garantie si care se intorc de la utilizatorul final pe flux pana la un anume punct.

De obicei logistica in sens invers a produselor este mult, mult mai scumpa. De obiceicu cateva ordine de marime mai mare decat logistica directa. E recomandat, din cauza costurilor, sa se evite logistica inversa.

Daca nu e posibila evitarea completa ar trebui ca intoarcerea produsului sa se intample pe o portiune cat mai scurta si cat mai apropiata de utilizator.

Logistica in sens invers este complicata de facut, mai ales in cazul produselor cu temperatura controlata, in astfel de cazuri anumiti distribuitori prefera sa renunte la produse deoarece costurile logistice sunt mult mai mari decat produsele.

Daca aveti intrebari sau nelamuriri va astept cu intrebari. Noi suntem specialisti in logistica si reduceri de costuri si va putem ajuta sa va optimizati activitatea logistica.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *