Ce inseamna inventar

inventar
inventar

Inventar sau proces de inventariere inseamna verificarea existentei produselor cu cantitatile corecte in gestiune.

Un scurt rezumat al acestui articol ca sa stii c evei afla daca il vei citi pe tot:

  • Ce inseamna inventar;
  • cat de des e recomandata sa facem inventar

Ce inseamna inventar

Intr-un depozit logistic de marfa intra produse, exista produse care sunt pe stoc si ies produse in permanenta. Acestea sunt operatiile principale de miscare a marfurilor in depozit. Datorita multitudinii de astfel de operatii si pentru a evita lipsa produselor (prin furt, detarioare, livrare gresita sau receptie gresita) din gestiune sin cand in cand se face o operatie de verificare numita inventar.

Operatia consta in veriifcare produselor care exista in documentele companiei (documentele de stoc) si produsele care exista fizic in depozit. In mod normal exista legislatie care prevede ca cel putin odata pe an sa se efectueze un inventar in companii, dar regulile de bune practici spun ca ca cat aceasta operatiune este facuta mai des cu atat se evita problemele.

Cat de des  e recomandat sa se face inventar?

In mod normal nu exista o astfel de recomandare, dar cat mai des cu atat mai bine. In functie de timpul cat dureaza inventarierea (acest timp este in functie de numarul produselor si complexitatea lor) se poate face inventar lunar sau trimestrial.

Cu toate astea se poate face investar zilnic la anumite produse sau categorii de produse. Trebuie sa retii ca in mod normal in timpul procesului de inventariere se blocheaza stocul astfel incat nu mai pot intra sau iesi produse in stoc, de aceea inventare dese se incerca a se evita.

Cu toate astea, se poate face inventar zilnic sau saptamanal pe anumite produse care considerati ca pot fi problematice. Inventarierea zilnica sau saptamanla e mai complicata daca nu exista un soft WMS sau un soft special de inventariere.

Inventarierea se poate face manual, pe baza unor liste de inventariere (asa cum se intampla in foarte multe companii), cu ajutorul unui modul din WMS sau cu un soft specializat (un astfel de soft este WebInventory). In urma procesului de invetariere se fac procese verbale si se corecteaza stocul.

Daca mai ai intrebari suplimentare sau nelamuriri legate de inventar, te astept sa ma intrebi.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *