Ce inseamna EDI

ce inseamna EDI
ce inseamna EDI

Daca nu stii ce inseamna EDI ai ajuns in locul in care o sa afli, in articol o sa-ti explic ce inseamna EDI si la ce se foloseste.

In acest articol o sa afli urmatoarele informatii utile:

  • Ce inseamna EDI
  • cum se poate face transferul de fisiere folosind EDI;

Ce inseamna EDI

EDI este acronimul de la Electronic Data Interchange si se traduce in romana ca schimb electronic de date. EDI se foloseste pentru a transfera date dintr-un soft in altul.

Ca sa intelegeti imaginati-va ca aveti un ERP si si un soft de depozit WMS (WebWMS este un soft gratuit pentru managementul depozitului) si trebuie sa mutati date dintr-un soft in altul. Pentru asta se foloseste EDI.

Cum se poate face transferul de fisiere folosind EDI

Transferul se poate face automat, semiautomat sau manual. Transferul se face in felul urmator:

-una din aplicatii genereaza un fisier de date, de obicei intr-un format standardizat (exista mai multe formate standardizate: xml, json, csv, txt etc). Fisierul poate fi generat automat de aplicatie conform unui program prestabilit (de exemplu: in fiecare zi la ora 7) sau poate fi generat la cerere apeland maniurile din aplicatie.

-Cealalta aplicatie preia acest fisier, il citeste si interpreteaza datele respective si apoi introduce datele in baza de date sau le foloseste pentru alte procese. Aplicatia care preia datele le poate face asta astfel:

-prelua automat dintr-un director,

-le poate prelua manual, in acest caz operatorul alege fisierul manual si il incarca in aplicatie, sau

-se iau datele din fisier cu copy/paste si sa introduc intr-un formular al aplicatiei, iar de acolo aplicatia le ia si le intrduce in baza de date.

Protocolul acesta EDI odata cu dezvoltarea internetului a evoluat intr-un alt protocol numit webservice si API. Webservice foloseste acelasi principiu numai ca o aplicatie cere celeilalte aplicatii datele prin apelarea unui fisier. Se apeleaza acest fisier pe baza unor parametri si intoarce un rezultat in functie de parametri ceruti de prima aplicatie.

Datele se transfera prin internet aplicatiile putand fi pe servere diferite sau chiar in tari diferite sau pe continente diferite. Fisierul intors este tot in formatele descrise mai sus (webservice lucreaza in mod preponderent cu xml si json, ca sa intelegeti formatele astea sunt ca fisierul.doc si.slx la nivel de intelegere de baza).

Sper ca ati inteles ce inseamna EDI si la ce se foloseste. Va astept sa comentati sau sa intrabati daca e ceva neclar.

 

 

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *