Ce inseamna cabotaj in transport

Am auzit ieri o emisiune la radio in care o doamna europarlamentar discuta despre cabotaj si am zis sa va explic ce inseamna cabotaj. Si habar nu avea ce inseamna asta, asa ca am decis sa scriu un articol pentru a va explica termenul.

Ce inseamna cabotaj

Cabotaj este un termen folosit in transport si inseamna operatiuni de transport efectuate pe teritoriul unui alte tari decat tara in care e licentiata masina. De obicei astfel de operatiuni sunt interzise in marea majoritate a tarilor. Spun de obicei pentru ca exista si niste relaxari ale legislatiei. De exemplu se pot permite 3-5 operatiuni de cabotaj pe luna. Sau un numar de operatiuni intr-o perioada de timp limitata.

Mai clar ca sa intelegeti. Sa zicem ca un transportator olandez vine si descarca marfa la Bucuresti. El are voie sa ia incarcare doar pentru marfuri care sunt livrate in afara Romaniei. Daca, de exemplu, el incarca marfa din Bucuresti catre Timisoara asta se numeste cabotaj. Asa cum va spuneam cabotajul e, de cele mai multe ori interzis.

De ce e interzis caboltajul

De obicei un transportator din Oalnda care descarca la Bucuresti vrea sa se intoarca acasa repede si sa incarce din nou. Daca el nu reuseste sa incarce din Bucuresti, dar are marfa d eincarcat din Timisoara va da un pret foarte mic pe marfuri pe care le transporta pana in Timisoara. Asta inseamna ca va scadea piata si va omora transportul intern. Asta este motivul pentru care cabotajul este interzis in foarte multe tari.

Totusi odata cu intrarea in UE regulile au inceput sa se relaxeze si sa se permita cabotajul in anumite limite. Din punctul meu de vedere asta e bine pentru ca se reduce poluarea, amprenta de carbon etc.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Pachetul de mobilitate pentru transportatori

Daca ai nevoie de softuri de logistica si transport poti vedea aaici colectia noastra de softuri: http://adesoft.ro/softuri/

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *