Ce inseamna BI

ce inseamna BI
ce inseamna BI

Daca nu stii ce inseamna BI si vrei sa afli ai ajuns la locul potrivit, in acest articol am sa-ti explic ce inseamna BI.

Articolul curent o sa-ti ofere urmatoarele informatii:

  • ce inseamna BI;
  • cu ce tipuri de date poti folosi un BI;

Ce inseamna BI

BI este acronimul de la Business Intelligence, iar in romaneste treducerea ar fi ceva mai complicata. Motamo inseamna inteligenta de business, dar nu e traducerea corecta.

Termenul se refera la un soft de business care face analize complexe si e foarte flexibil. Orice soft de business are un modul de raportare, modul de raportare care nu e atat de flexibil. Un astfel de modul are unele rapoarte predefinite, iar daca vrei altele trebuie sa-i ceri furnizorului de soft sa iti faca acele rapoarte.

BI este mult mai flexibil si te lasa sa faci ce fel de rapoarte vrei tu. E ca si cum ai lucra in excel si iti pregatesti datele cu pivoti, numai ca e mult, mult mai rapid decat excel. De fapt, un BI combina puterea si rapiditatea unei baze de date cu flexibilitatea si usurinta de a utiliza un soft ca excel.

De obicie, BI-ul pentru a obtine performanta maxima se conecteaza direct in baza de date a aplicatiei si isi ia datele de acol., Poate lucra, de asemenea, cu import de fisiere generate de aplicatie sau cu orice alte forme de date.

Cu ce tipuri de date poti folosi un BI

Un BI suporta cam toate tipurile de baze de date cunoscute la momentul actual. Conectarea la aceste baze de date se face foarte usor si facil. Cei care utilizeaza softul nu trebuie sa aiba cunostiinte de programare.

Modul de prezentare este, de asemenea, foarte ok putand crea dashbord-uri personalizate pentru diversele tipuri de rapoarte. Softul este foarte rapid permitand actualizarea datelor in timp real, orice fel de volume de date ar avea in spate.

Sunt multe softuri BI pe piata, multe dintre ele au variante gratuite, dar pentru a le utiliza trebuie sa cunoasteti structura bazei de  date si modul cum sunt organizate datele acolo.

Va sfatuiesc sa incepeti sa folositi un BI pentru ca aduce un mare beneficiu companiei. Odata ce incepeti sa-l folositi o sa vedeti ca orice altceva vi se pare din epoca de piatra.

Spre ca ati inteles ce inseamna BI si daca aveti intrebari sau nelamuriri va stau la dispozitie pentur a va lamuri.

Diferenta dintre BI si excel

De asemenea, un BI, poate lucra cu fisiere de tip Excel pe care le atransforma in baza de date. Transformarea in baza de date este necesara pentru a putea oferi rapiditate in executie. ca sa faceti diferenta intre Excel si BI o s ava spun urmatoarele:

  • excelul este limitat la 1 milion de linii (variantele de dupa 2016). Cu toate astea daca introduci 200.000 de linii si vrei sa faci pivoti o sa ai de asteptat;
  • Bi nu este limitat, poate lucra foarte bine cu fisiere de dimensiuni extrem de mari. Eu am lucrat cu el cu fisiere de milioane de linii;
  • Bi poate face legaturi intre tabele si sa ia datele din mai multe tabele intr-un raport.
  • BI -ul este extrem de rapid, datorita faptului ca lucreaza ca si o baza de date.

Daca ti-a placut articolul te invit sa il citesti si pe urmatorul: Ce inseamna EDI

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *