Ce inseamna aviz de insotire

aviz de insotire
aviz de insotire

De obicei se cheama aviz de insotire a marfii, nu doar aviz, dar se foloseste si acest termen in limbajl comun. Este un document legal care insoteste marfa pe timpul transportului si dovedeste provenienta marfurilor si cine este proprietarul acelor marfuri.

Articolul asta iti va explica urmatoarele:

 • ce este si la ce se foloseste un aviz de insotire;
 • ce probleme legale rezolva acest document;

Ce elemente sunt trecute pe avizul de insotire

De obicei, pe un aviz de insotire sunt trecute urmatoarele elemente:

– proprietarul marfurilor care se transporta; Este de obicei firma de la care s-a incarcat si care este inca proprietarul marfurilor pe timpul trasnportului;

– clientul sau destinatarul marfurilor, este cel catre care se face transportul. El va intra in posesia marfurilor dupa descarcare si dupa semnarea avizului de insotire a marfurilor;

-produsele (denumirea si codurile), unitatile de masura si cantitatile care se afla in  masina la momentul transportului. De obicei pe avizul de insotire nu sunt trecute sume sau preturile produselor.

Pe avizul de insotire nu sunt trecute preturile produselor pentru a proteja aceste preturi. De obicei companiile nu dorec ca alti intermediari sa stie pretul la care ei vand produselor diversilor clienti. De aceea se foloseste acest document pentru transport si nu factura. deoarece pe factura apar aceste informatii. Exista destul de multe situatii in care nu mai exista aviz de insotire ci este inlocuit de factura pe timpul operatiuni de transport.

Probleme legale

Avizul de insotire este un document de tranfer de gestiune. Este un document legal cu ajutorul caruia se poate dovedi in gestiunea cui au fost produsele la momentul producerii unui incident. De asemenea este un document cu ajutorul caruia se poate face trasabilitatea produselor (adica se poate vedea in orice moment drumul parcurs de produse si timpul).

Avizul de expeditie impreuna cu factura reprezinta documente lagle de transport. Ele sunt singurele documente legale acceptate de legislatia din Romania. Lipsa lor putand duce la confiscarea marfurilor de catre autoritatile de control.

Motivul pentru care marfa se poate confirsca este ca nu se poate dovedi legal provenienta marfurilor si nici dreptul de propritate asupra marfurilor, existand prezumtia, pana la proba contrarie, ca acele marfuri au fost insusite prin metode ilegale (marfurile au fost furate).

Sper ca atin inteles ce inseamna aviz de insotire, iar daca aveti intrebari va rog sa le puneti in comentarii si va voi raspunde la ele. Noi facem consutlanta logistica si orice probleme ati avea pe zona asta va rog sa ne contactati si va vor ajuta sa le rezolvati.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

3 comentarii la „Ce inseamna aviz de insotire

 • iulie 10, 2018 la 4:24 pm
  Permalink

  Daca se trimite acest aviz pe cale electronica se poate receptiona marfa in baza lui?

  Răspunde
  • iulie 10, 2018 la 7:06 pm
   Permalink

   In principiu da, problema care apare este ca nu are document pe timpul transportului, iar asta implica riscul ca marfa sa fie confiscata in caz de control.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *