Ce inseamna asigurare CMR in transport
Daca vrei sa afli ce inseamna asigurare CMR ai ajuns in locul potivit. In articolul asta vreau sa-ti explic urmatoarele
- ce inseamna asigurare CMR in transport
- cum se foloseste si care sunt limitarile
Ce inseamna asigurare CMR in transport
Sa zicem ca ai niste masini de transport si faci transport de marfa cu ele. Din annumite motive, la un moment dat marfa se deterioreaza. Motivele pot fi accident, deteriorare prin rasturnare, furt etc. in cazul asta, tinand cont ca marfa e la tine in masina, poti fi facut responsabil petru deteriorari.
Tinand cont ca valoarea marfurilor transportate e mare, o astfel de chestiune te poate pune in cap. Asta inseamna ca iti poate inchide afacerea, mai ales daca esti la inceput pentru ca nu vei putea plati despagubirile.
Proprietarul marfurilor, adica acela care plateste transportul are dreptul legal sa iti ceara despagubiri. Pentru a evita ca tu sa platesti poti face o asigurare. Se cheama asigurarea transportatorului sau CMR.
Se plateste lunar (sau pe transport) la o firma de asigurare, iar in caz de probleme cu deteriorarea marfurilor e timpul transportului fima de asigurare preia riscurile.
Asta inseamna ca proprietarul marfurilor isi recupereaza banii de la firma de asigurare, iar tu nu platesti nimic in plus. Asta desigur daca nu sunt alte probleme care tin de limitarile politei CMR.
Cum se foloseste si care sunt limitarile
Tu, transportator, platesti la firma de asigurare o cota parte din valoarea marfurilor transportate. Polita are o limita de raspundere, adica o suma maxima pentru care acorda despagubirea. De obicei aceasta limita standard e de 50.000 de euro. Ea poate fi marita la cererea transportatorului. Procentul paltit variaza de la 0.5 la mie din valoare la 1 la mie din valoare. Se poate face pe un singur transport sau pentru mai multe transporturi.
Ca si principiu acopera doar daunele produse pe timpul transportului, adica fara operatiile de incarcare descarcare. Suplimentar insa, la anumiti asiguratori, se pot acoperi si aceste riscuri. De asemenea, mai are o limitare legata de faptul ca daunele sa nu se produca cu complicitatea angajatilor. Toate astea sunt trecute in polita (sau ar trebui sa fie prinse acolo si sa stii de ele de la inceput).
Trebuie sa aveti grijja ca siguratorul nu despagubesc la valoarea de piata a bunurilor ci la valoarea lor de productie. Valoarea de productie este considerata vloarea la care proprietarul marfurilor a achizitionat bunurile.
Daca ti-a placut articolul te incit sa-l citesti si pe urmatorul: Cursuri de logistica
Pingback: Ce inseamna asigurare CARGO in transport - Logistic Specialist Blog
Pingback: Cat adblue consuma o masina - Logistic Specialist Blog