AGV – automated guided vehicles – functii

Am mai scris despre AGV-uri intr-un articol anterior, iar in acest articol as vrea sa va vorbesc despe functiile si limitarile AGV-urilor (automated guided vehicles). Daca vei citi acest articol pana la final vei afla urmatoarele:

  • ce functii trebuie sa indeplineasca un AGV (automated guided vehicles)
  • care sunt limitarile acestor echipamente;

Ce functii trebuie sa indeplineasca un AGV (automated guided vehicles)

Functii unui astfel de vehicul sunt complexe datorita faptului ca trebuie sa opereze in mod automat si autonom. O sa detaliez principalele functii in continuare:

-transportul marfurilor; este principala functie pentru care AGV-urile
(automated guided vehicles) au fost create si sunt folosite. Asa cum va ganditi deja aceste vehicule preiau marfurile in mod automat dintr-un punct si le deplaseaza intr-un alt punct;

siguranta; transportul automat al acestor automated guided vehicles trebuie sa se desfasoare in siguranta. Siguranta se refera atat la vehicul, la marfa transportata, la rafturi si alte obiecte aflate in depozit cat si la persoane; AGV-ul (automated guided vehicles) trebuie sa fie capabil sa identifice obstacole si sa le evite. Asta inseamna sa poata lua decizii legate de diverse situatii. Probabilitatea aparitiei obstacolelor in calea AGV-urilor e mai mica sau mai mare in functie de tehnologia de ghidare folosita. La cele cu ghidaj pe sina , datorita faptului ca urmeaza un traseu prestabilit probabilitatea este mult mai mica. Tendinta este insa de a se merge pe AGV-uriuri (automated guided vehicles) ghidate prin laser deoarece sunt mai ieftine, mai usor de integrat in actualele depozite si au libertate mai mare de miscare;

comunicarea integrata cu alte vehicule si recunosterea obstacolelor. Este necesara o astfel de functie atat pentru a evita coliziunea cu alte AGV-uri cat si pentru optimizare. Una dintre cele mai importante functii este de asemenea recunosterea obstacolelor fixe si mobile (oameni si alte utilaje) si posibilitatea de a le evita. La vehiculele ghisate cu laser se folosesc markeri speciali pusi pe obiecte sau veste speciale reflectorizante pe care oamenii sa le poarte atunci cand intra in zona in care activeaza AGV-urile

Cam astea ar fi functiile principale de baza.

Care sunt limitarile acestor echipamente

Aici voi vorbi in mod special de AGV-urile ghidate cu laser (poti citi in acest articol tipurile de AGV-uri). Capacitatea de recunoastere a obstacolelor este limitata. De aceea trebuie luate masuri suplimentare pentru a se asigura ca AGV-urile recunosc cu acuratete obstacolele.

Una dintre limitarile importante este viteza de deplasare. aceasta viteza este limitata de onstructori la 5 km pe ora pentru a evita accidentele si problemele.

A doua limitare este date de recunosterea ingreunata a oamenilor nemarcati aflati in miscare sau a obiectelor in miscare nemarcate. Nemarcate inseamna fara suprafete speciale reflectorizante sau alte mijloace de recunoastere computerizata a lor. Pentru a limita efectele, de obicei oamenii si AGV-urile au culoare separate de circulatie despartite prin ziduri de plasa, de exemplu. In acest fel se poate creste viteza de deplasare a acestor automated guide vehicles.

De asemenea o problema o reprezinta paletii nemarcati lasati pe caile de circulatie. O alta limitare e data de pretul acestor echipamente. Pe langa ehimpamentul propriu zis trebuie achizitionat 1 sau mai multe softuri care se ocupe de managementul si monitorizarea AGV-urilor.

Daca ti-a placut acest articol te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Venituri din depozit nou

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *